KRISTIANSAND: Det kom fram under ranssakens andre dag i Kristiansand tingrett.

Gjennom direkte videooverføring fra Madrid fortalte den 28 år gamle kvinnen hvordan hun opplevde ransforsøket som tre kristiansandsmenn står tiltalt for.

Hettegenser — Jeg fikk et nervesammenbrudd like etter hendelsen, og fortsatt sliter jeg med nervøsitet. Jeg blir livredd når jeg ser hettegensere, og vil aldri mer reise til Norge, sa kvinnen på spørsmål fra aktor, Per Moseid.

Det var i midten av august i fjor at de tre mennene skal ha overfalt 28-åringens prostituerte venninne i et forsøkt på å rane de to kvinnene. Hun fortalte hvordan en person skal ha ringt venninnen for å avtale et møte for å motta seksuelle tjenester.

Men da venninnen åpnet opp, skal en mann ha tatt kvelertak på henne mens to andre menn hjalp til.

— Jeg hørte venninnen min skrike høyt. Jeg sto på kjøkkenet, og løp ut i gangen. Der så jeg tre menn. De hadde tildekket ansiktet med tørkle, hetter og briller. Deretter grep jeg en flaske med salmiakk, ba venninnen min bøye hodet og sprutet salmiakk over mennene, fortalte kvinnen.

— Hvorfor gjorde du dette?, spurte aktor.

— Det var selvforsvar. Jeg visste at de var kriminelle, svarte kvinnen.

Hevelse i pannen 28-åringen fortalte videre at venninnen fikk en hevelse i pannen etter voldsbruken. Hun fikk også en skade i munnen. Det rant ikke blod fra skadene, men det var antydning til blod.

Etter at hun hadde sprutet salmiakk over mennene gjentatte ganger, skal de ha sluppet venninnen. Deretter skal de ha sjanglet ut av bygningen i Kronprinsens gate.

Til retten fortalte kvinnen at hun også ved en tidligere anledning var utsatt for ran. Da ble hun frastjålet 600 kroner og et kamera. Hun forklarte at hun ikke anmeldte det første forholdet fordi hun var alene, var redd og bare ville legge episoden bak seg.

Men da de to venninnen ble angrepet for andre gang, ble saken anmeldt til politiet.

— Dette er ikke noe man skal behøve å oppleve, sa hun.

Penger til billett Kvinnen ble også utspurt av den ene tiltaltes forsvarer, advokat Olav Sylte, som ville vite hvorfor hun ikke flyktet fra landet ettersom episoden gjorde henne livredd.

— Jeg måtte ha penger til å reise, dessuten skulle jeg tjene penger til familien min, sa kvinnen.

Sylte stilte spørsmål ved dette ettersom kvinnen i avhør hadde fortalt at de tjente mellom 10-15.000 kroner i uka, og kvinnen selv sa at en flybillett ut av landet kostet 1600 kroner.

Dessuten påpekte Sylte at kvinnen valgte å fortsette å jobbe i Norge fram til oktober.

Krav om oppreisning I tiltalebeslutningen går det fram at det kan bli rettet krav om oppreisning til venninnen. De to prostituerte kontaktet nemlig en støtteforening for voldsutsatte kvinner da de kom til Stavanger. Foreningen har ved hjelp av en advokat hjulpet kvinnen med å fremme et slikt krav.

— Lå det et økonomisk motiv bak denne kontakten med foreningen, ville Sylte vite.

— Nei, absolutt ikke. Verken for meg eller venninnen min, hevdet 28-åringen.