AGDER: — Dette er en ekstrem sjeldenhet. Denne fuglen har vi ikke observert i Norge siden 2002, forteller ornitolog Tore Reinsborg til fvn.no. Også da ble den sett på Lista.

— Det er jo naturlig, ettersom det er det første stedet fuglene treffer land når de kommer sørfra, forklarer Reinsborg.

Flere ivrige fugleobservatører har de siste dagene sperret opp øynene ved synet av den sjeldne fuglen. Siden Norsk Ornitologisk forening startet sine registreringer er bronseibis sett i Norge kun 14 ganger tidligere.

Nå er det blitt 15 observasjoner, av tilsammen 18 individer.

— Bronseibisen som vi ser her, har vært på Lista i noen dager, forteller Reinsborg.

Fuglen ble rapportert sett første gang 8. september, og så langt har 44 mennesker meldt at de har sett den. Siste observasjon ble gjort søndag.

— Nå kan det være at fuglen er fløyet, bokstavelig talt, sier Reinsborg.

Sikker død

En slik fugl kan på våren bli lurt av varme luftsstrømmer, slik at den ender i Norge i stedet for i sør-Europa. Nå på høsten er det rett og slett en skikkelig tabbe.

— Trolig er det en "feilkopling" i hjernen på fuglen som har gjort at den rett og slett har flydd nordover i stedet for sørover, forteller ornitolog Reinsborg.

Bronseibisen overvintrer gjerne i nordligere deler av Afrika. Den spiser mat den finner i jorda, som mark, og insekter. Den kan også ta frosk.

— Den vil nok klare seg i Norge en stund til, men når det blir kaldere utelukker jeg ikke at den vil forsøke å fly sørover igjen, og ende enda lenger nord. Mange slike fugler flyr rett inn i den sikre død, sier fugleeksperten til fvn.no.