EVJE OG HORNNES: I forrige uke møtte justisminister Knut Storberget voldsoffer Trond Willy Wilhelmsen i Kristiansand. De drøftet blant annet den manglende hjelpen voldsofre får. Storberget ba Wilhelmsen bli hans rådgiver i slike saker.

I august i fjor var det Henry Rosseland fra Evje som møtte Storberget til samtaler i Kristiansand. Etter å ha kjempet for sin narkomane sønn og andre narkomanes rett til å få hjelp gjennom 30 år, hadde Rosseland så mye erfaring at statsråden spontant ba Rosseland være hans rådgiver.

Skjedd lite

– Hva har skjedd etter dette, Rosseland?

– Svært lite. Vi var i et møte i Oslo tre uker senere der også Sylvia Brustad, flere av statsrådenes rådgivere og oss fem fra Norsk Tiltaksaksjon mot narkotika deltok. Det kom lite ut av det møtet, sier han.

Etter møtet i Oslo har Knut Storberget ringt til rådgiver Henry Rosseland to ganger. Den ene gangen for å ønske god jul. Den andre for å høre hvordan det gikk med sønnen. Det setter Henry Rosseland pris på.

Rosseland var i flere år leder for Norsk tiltaksaksjon mot narkotika. En av kjernesakene var krav om at domfelte narkomane kan ilegges tvangsbehandling. Dette udekkede behovet har Rosseland selv erfart på kroppen gjennom sin egen sønn. Det har aldri skjedd at han har fått slik hjelp, opplyser Henry Rosseland.

Ensom kamp

Rosseland og frue gleder seg imidlertid over at sønnens egen motivering, deres utrettelige kamp for å hjelpe ham, samt god medisinering, gjør at sønnen (44) i dag bor i egen leilighet på Byglandsfjord med samboer. Han går på jobb tre dager i uka.

– Han har vært rusfri i et halvt år nå, sier Rosseland.

– I hvor stor grad kan statsråden ta æren for dette?

– Kanskje indirekte. I vårt møte med helsestellet har jeg minnet disse om kontakten jeg har. Kanskje det har hjulpet.

– Det har blitt mest ord fra Storberget. Det har blitt lite konkret ut av det, foreløpig, sier han. Men han legger ikke alt ansvaret på statsråden.

– Det kan jo være min egen skyld også at det ikke har blitt mer kontakt mellom Storberget og med. Kona og jeg har brukt så mye tid på å hjelpe sønnen vår tilbake til livet den siste tiden at jeg har ikke hatt tid til å kontakte ham, sier Henry Rosseland

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med justisministerens kontor og bedt om Storbergets kommentar. Det lyktes ikke.