SØGNE: Den økonomiske situasjonen er nemlig som svarte natta, akkurat som i mange andre kommuner.

– Det er veldig trist. Det er en drøm vi har hatt, som befolkningen har ønsket, påpeker Helge Andresen, Høyres gruppeleder som var juryformann for arkitektkonkurransen.

I januar var han blid som ei sol, da han offentliggjorde A-lab fra Oslo som vinner av førstepremien på 150.000 kroner. Andresen mente, noe spøkefullt sagt, at dette måtte bli det nye rådhuset for alle sju kommuner i Knutepunkt Sørlandet.

Vinnerforslaget innebar å bygge rådhuset fra 1974 sammen med nytt bibliotek i en spektakulær glasskonstruksjon. Prisen ble siden beregnet til 126 millioner kroner.

– Uforsvarlig

Men i neste fireårsperiode har rådmannen kun funnet rom for sju millioner i 2008, og 43 millioner i 2010. Dermed mangler 76 millioner.

– Det dekker en begrenset utbygging, men vi er ikke i nærheten av vinnerutkastet, erkjenner rådmann Kim Høyer Holum.

Kommunen har 423 millioner i lånegjeld, og rentene tynger. Neste år øker også driftsutgiftene med 50 millioner, 35 av dem er lønnsutgifter.

– Prosjektet ville heve kvaliteten på Tangvall veldig, men det er aldeles uforsvarlig å gå til svære låneopptak nå, konstaterer Helge Andresen.

Han vil legge prosjektet på is, og renovere rådhus og bibliotek. Men ikke slik at det hindrer vinnerutkastet, om den økonomiske situasjonen blir dramatisk forbedret.

– Søgne-folk har fortjent et moderne bibliotek, det er veldig leit at vi ikke klarer å realisere det nå, sier Høyre-veteranen.

Begeistrer folket

Dermed er signalbygget i beste fall i det blå. Det bekreftes også av ordføreren.

– I likhet med andre kommuner merker vi finanskrisen. Den økonomiske situasjonen er ikke lys, og vi konsentrerer oss i første rekke om driften. Vi må sette tæring etter næring, uttaler Solveig Kjelland Larsen (Ap).

Hun har fått meget gode tilbakemeldinger etter at vinnerutkastet ble presentert.

– Det har vært begeistring, folk har kommet og sagt at det blir veldig flott. De håper vi får det til, synes bygget passer inn og at det vil gjøre noe med Tangvall sentrum, forteller hun.

Men heller ikke ordføreren akter å kaste prosjektet på båten med det aller første. Fredag starter formannskapet å drøfte Søgne-budsjettet.

I DAG: Rådhuset fra 1974 er temmelig modent for renovering. ARKIVFOTO