MANDAL: — Vi føler oss helt sikre på at vi har pågrepet rette personer, sier stasjonsjef Bjart Gabrielsen ved Mandal politistasjon til Lindesnes Avis.

De fire består av to søskenpar fra Mandal. Alle sammen har tilstått å ha vært med på innbruddsraidet i Mandal-distriktet like før påske.

— Vi fikk inn et tips som satte oss på sporet, og litt etter litt fant vi frem til de ansvarlige. Etter et par dagers arbeid tilsto alle de fire mistenkte å ha vært delaktige i innbruddene, sier Gabrielsen til fvn.no.

Ifølge Gabrielsen er mesteparten av tyvegodset kommet til rette igjen, blant annet en flatskjerm.

— Alkoholen som ble stjålet er konsumert, men vi har fått tilbake det vesentligste godset, sier han.

- Svært alvorlig sak

Den yngste av guttene er 15 år, mens de tre andre er 17, 17 og 18 år gamle.

— Det er en svært alvorlig sak. Samtidig er det trist at gjerningspersonene viser seg å være såpass unge. Jeg vil nesten si at saken er tristere for disse enn for dem som ble utsatt for ugjerningene, sier han.

I tillegg til å ha stjålet diverse gjenstander har de fire utført et betydelig skadeverk.

— I en av hyttene var det knust møbler, dører og inventar. De hadde dessuten tømt et brannslukkingsapparat, og kostnadene for bare vaskingen kommer på et sekssifret beløp, sier Gabrielsen.

KNUST: Slik så hytta ut da politimannen skulle ut for å nyte finværet i påskeferien. Foto: Toralf Jørgensen Se politimannens egne bilder av hærverket

De to søskenparene kan dermed belage seg på å få et solid erstatningskrav rettet mot seg.

— Dette kommer til å hefte ved dem i mange år. Men det skulle bare mangle at de må gjøre opp for seg, slik at de lærer at slike handlinger får konsekvenser, sier han.

Ødela hytta til politimann

Hytta som ble utsatt for det mest omfattende skadeverket tilhørte politimannen Toralf Jørgensen. Jørgensen satt selv i gang med sikring av spor etter at han oppdaget innbruddet.

Les også: - Det er helt uforstelig

— Jeg er svært godt fornøyd med at politiet fikk oppklart saken. Vi får håpe at disse guttene tar lærdom av hendelsen, og ikke gjør noe liknende igjen, sier Jørgensen til fvn.no.

Et kristiansandsfirma har hatt fire mann i arbeid i flere dager på hytta, og ifølge Jørgensen er den nå i omtrent samme stand som den var før innbruddet.

— Det er fortsatt noen småting som må fikses, men det ser rimelig greit ut nå, sier Jørgensen.

- Ikke sinna

Han bedyrer at han ikke bærer på noe sinne overfor gjerningspersonene.

— Jeg er for gammel til å være sinna. Jeg kunne forsåvidt tenkt meg å se dem inn i øynene, og gitt dem en liten skjennepreken. Men det som er ødelagt er tross alt døde gjenstander, så mest av alt er det jo synd på disse guttene som har kommet så skeivt ut, sier han.

Senere denne uken vil politiet ta med seg de fire guttene på en båttur, slik at de kan vise hvor de har brutt seg inn. Deretter vil saken bli oversendt til påtalemessig vurdering.

— Forsikringsselskapene vil trolig fremme krav om erstatning, og det vil være naturlig å ta dette med i straffesaken. Dermed vil det nok ta litt tid før tiltalen foreligger, sier Gabrielsen.