AGDER: — Vi har skaffet oss en ny plagiatkontroll som heter Eforus, sier Marianne Øhrn Johannessen, underdirektør i student service.

Elektronisk fuskesjekk

Hun har hele tiden vært en motor for å få på plass dette programmet, som er en elektronisk kontroll av hjemmeoppgaver opp mot internett. Dermed blir det særdeles vanskelig for studentene å plagiere kilder, også fra bøker. Det ligger nemlig enormt med bøker også på nettet, for eksempel er Google books et gigantisk, og voksende, bibliotek på internett.

— I år hadde vi 22 saker behandlet i klagenemda på UiA, mot 7 i fjor. Det er nok litt tilfeldig at det var så mange flere i år enn i fjor, og det ble ikke gjort noen ekstra tiltak mot fusk i år, sier Greta Hilding, sekretær for klagenemda ved Universitetet i Agder, til fvn.no.

Tallet er nok enda høyere, fordi ikke alle saker blir meldt inn. Hun forteller at de fleste sakene gjelder hjemmeeksamener, mens et mindretall gjelder fuskelapper eller lignende juks på skoleeksamen.

Ett års utestengelse

Det vil også bli aktuelt med en større sjekk av lommer, luer, notater, toaletter og lignende, på skoleeksamen. Øhrn Johannessen fremhever at det er studentene selv som ønsker dette for at det skal være likebehandling og konkurranse på like vilkår.

— Samtidig ønsker selvsagt universitetet å kvalitetssikre utdanningen, slik at studentene faktisk gjør et selvstendig arbeid og lærer noe, sier Øhrn Johannessen.

Hun fremhever at de ikke tar i bruk disse metodene mot fusk for å ta flere, men derimot for å forebygge mot fusk.

— Det vi ser er at studentene kanskje ikke lærer nok om bruk av kilder, kildehenvisninger og plagiat på videregående, sier Ørhn Johannessen.

Er fuskingen forsettelig eller en har vist grov uaktsomhet blir naturligvis eksamen annulert, og en kan også risikere utestengelse fra alle universiteter og høgskoler i Norge i inntil ett år.

— Det gjelder for plagieringsaker på hjemmeoppgaver også, sier Hilding.