KRISTIANSAND: — Treet er av typen rabarbrapoppel, og veldig sjeldent. Vi har et her på Gimlemoen, og så finnes det et ved tidligere Landbrukshøyskolen på Ås (UMB). Det er de eneste som er her i Norge, sier administrerende direktør Torbjørn Dovland ved UiA.

Han forteller at treet har meget store blader som ligner på de som er på rabarbra. Det er trolig derfor det har fått sitt spesielle navn.

Der treet har stått på baksiden av UiA skal det bygges nye kontorbygninger. Treet måtte derfor flyttes, og det ble brukt garavemaskin til å grave det opp.

Ble flyttet med kran

  • De gravde først rundt treet, og måtte da være veldig forsiktige for å ikke ødelegge røttene. Deretter gravde de et nytt hull der treet skulle flyttes til, forteller Dovland.

En stor kran ble brukt til å flytte treet.

— Det ble løftet rundt 75 meter, og plantet nærmere Gimleveien, sier Dovland.

Vil verne treet

Han synes det er viktig å verne det sjeldne treet, og tror det vil klare seg bra på sin nye plass.

— Det er et seiglivet tre som skal kunne overleve en slik flytteoperasjon. Det er ideelt å flytte det nå på vinteren når det ikke har noe lauv på seg. Da får treet tid til å komme til hektene før våren setter inn, sier han.

Dovland er usikker på hvor lenge treet har stått på Gimlemoen, men mener det ble plantet av offiserer i forsvaret.

— Det var vanlig at offiserer tok med seg avleggere til sjeldne trær fra utlandet og plantet dem her hjemme, sier han.

Han anslår at treet kan være mellom 40 og 50 år gammelt.

GRAVD OPP: En gravemaskin gravde rundt treet før det ble flyttet med røttene. Foto: Kåre Eriksen (UiA). Vet du noe om historien til dette treet? Send inn debattinnlegg under