KRISTIANSAND: — Det ligger noen klumper i en liten vik ved Håøya ved innseilingen til Grimstad, ellers ser det positivt ut, sier opplyser Ove Frigstad, leder for IUA Aust-Agder, til fvn.no like over klokken 08 mandag morgen.

Ikke observert olje lenger sør

Mandag morgen er fem båter i sving for å lete etter olje i områdene rundt Lillesand, Grimstad, Arendal, Tvedestrand og Risør. Så langt er det ikke observert oljefunn lenger sør, eller i Kristiansand.

— Nei, ikke som vi har fått melding om, sier Frigstad.

IUA (Interkommunalt utvalg mot akuttforurensning) brukte gårsdagen til å kartlegge og rense opp i oljesøl flere steder i Aust-Agder etter at store mengder olje lekket ut av skipet Full City. Oljelekkasjen truer med å forurense flere sårbare naturområder, og mandag morgen ble det sendt ut fem båter og et mannskap på ti personer for å fortsette letingen etter olje langs kysten i Aust Agder.

Så langt er det blitt rapportert at det ikke er gjort funn av olje i verken Lillesand eller Tvedestrand mandag morgen.

— Arendal har 300 km med strandsone så mannskapet der er ikke ferdig med sitt område.

Det rapporteres også om noe sjø, men lite vind i de aktuelle leteområdene.

— Det er litt sjø, men ikke så mye vind har jeg forstått. Da er det bare for oss å vente på andre observasjoner og høre hva overvåkningsflyet fra Kystverket melder når de er ferdig.

Overvåkingsfly sjekker oljestatus

Tidlig mandag morgen sendte Kystverket ut et overvåkingsfly for å fly en ny runde over de rammede kystområdene etter Full City-forliset utenfor Langesund natt til fredag.

– Flyet er ute nå, det flyr i omtrent en time til halvannen, og vi venter at resultatene er klare rundt klokken 9.00 i dag. Da vet vi mer om hvor mye olje som fortsatt flyter på sjøen, forteller beredskapsleder i Kystverket, Johan Marius Ly, til Aftenposten.no ved 6.30-tiden mandag.

Kystverket vil mandag fortsette arbeidet med å pumpe opp olje, verne bukter og viker og legge ut lenser. Til nå er det pumpet opp totalt sett 120 tonn olje, mesteparten er tatt opp i bukter og viker, ifølge Ly.

Flere liter med oljesøl

Både i Risør og Fevik-området har brannvesenet renset bort flere liter med oljesøl.

— I Fevik-området har brannvesenet pumpet opp ca 100 liter med oljeblandet masse, i tillegg til å legge ut lense.

I Risør ble det søndag kveld bekreftet olje ved Flatholmene, Gjernesstangen og Vestre Stangholmen. Her har brannvesenet pumpet opp 150 liter med olje.

Søndag kveld lette Frigstads mannskap etter et oljeflak som skal ha blitt observert utenfor Lyngør, uten resultat.

— Det fant vi ikke, men vi søker igjen i dag, opplyser Frigstad.

Han har mannskap i beredskap dersom de skulle gjøre noe og flere funn i løpet av dagen, men fortsatt lover rapportene godt.

— Vi har personell til å disponsene ut over de innspillene vi får i løpet av dagen, forsikrer Frigstad.