LANGESUND/OSLO: Kystverket vet ennå ikke hvor mye olje det er snakk om, men foreløpig har strømmen ikke brakt den så langt sør som til Risør. Det viser seg at det foreløpig er enkelte klumper og en tynn hinne som er oppdaget.

Søndag startet nødlossingen av olje fra havaristen. I første omgang flyttes oljen til tette tanker om bord, for etter hvert å bli pumpet over i en lekter som legger seg ved det grunnstøtte bulkskipet.

Tidlig søndag ringte varselklokkene da det ble meldt om oljeflak helt ned mot Risør. Men nærmere undersøkelser med fly og helikopter viser at det kun er snakk om en tynn film på havet, som ikke lar seg samle inn. Den har heller ikke slått inn på land.

Olje fra Full City har nådd Risør

Aust-Agder Kystverket har ikke fått noen bekreftelse på at det er kommet olje på land i disse delene av Aust-Agder. Men det er meldt om såkalte påslag ved Portør, sør for Kragerø.

– Vi er veldig prisgitt været. I går kveld blåste det litt opp, og vi fikk straks mer spredning og mer olje på land. I dag har det vært fine forhold, og mye olje er hentet opp. De siste målingene viser at rundt 100 tonn er pumpet opp fra strender, bukter og viker, sier aksjonsleder Johan Marius Ly i Kystverket til NTB.

Helikopteret fra Horten er oppe så å si sammenhengende for å kartlegge nedslagsfeltet for oljen og for å finne ut om det er strender og bukter der olje ligger og stamper mot land uten så langt å ha blitt oppdaget.

Søndag startet også arbeidet med å vaske tilgrisede fugler. Avliving skal begrenses til dem som er mest tilklint og som ikke kan overleve. Et «vaskeri» skal opprettes i havna i Langesund.

Vær og vind – Før vi vet noe mer om hvor mye olje det er igjen om bord, er det umulig å anslå hvilke mengder det er som ligger nær land, og hvor mye det er som flyter fritt ut på havet. Vær og vind er helt avgjørende for hva som skjer med disse flakene, sier Ly.

I noen bukter ligger det et tynt lag med olje, i andre er det en tykk kappe på 10-15 centimeter som stanger mot land. Dette er noe av årsaken til at det praktisk talt er umulig å si noe om størrelsen på utslippene.

Overvåkingen av oljeflakene på havet blir høyt prioritert. Observasjonene blir formidlet til båter med lenser som så forsøker å ringe inn oljen og pumpe den opp.

Kystverket har ikke fått melding fra berørte kommuner om at det er mangel på utstyr. Aksjonslederen synes oppryddingsarbeidet så langt har foregått kjapt og målrettet. Kystverket har fløyet inn mye utstyr fra andre stasjoner i landet.