KRISTIANSAND: De danske dykkerne fikk en heller dårlig slutt på ferien i Norge da båten skulle dras på land søndag. Både båt, bil og tilhenger havnet under vann, og dykkerne fikk en siste dukkert.

— Som landkrabbe fikk jeg en ganske grei jobb. De danske dykkerne ordnet opp selv, og dykket ned for å koble fra båten og tilhengeren. De koblet også på vaieren, slik at alt jeg behøvde å gjøre var å dra bilen på land og frakte den videre, sier Kjell Landås i Falck redningstjeneste til fvn.no.

Under vann en time

Ingen personer kom til skade i hendelsen, men bilen må trolig kondemneres.

— Det blir aldri bil av den igjen. Den lå under sjøen i en time, kommenterer Landås.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UNDER VANN: En periode var det bare taket på bilen som var synlig. (Foto: Per Øystein Ribe) Foto: Per Øystein Ribe

Danskene, som var et følge med tre biler og to båter, skulle dra opp båten fra Fidjekilen i 13-tiden søndag. Båten og tilhengeren fikk de med seg til hjemlandet, mens bilen, en 2005-modell Jeep Cherokee, ble stående igjen hos Falck i Kristiansand.

— Da både bilen, båten og hengeren havnet i vannet, var det bare taket på bilen som var synlig. Danskene dykket ned, koblet fra hengeren, og fikk dratt både hengeren og båten, en ribb, opp på en annen bil, forteller Per Øystein Ribe, som tilfeldigvis kom forbi da uhellet skjedde.

Utstyr ødelagt

I bilen lå det personlige eiendeler som mobiltelefoner, datamaskin og navigasjonsutstyr. Alt utstyret ble ødelagt, men til tross for dette tok danskene uhellet med fatning, ifølge Landås.

— De skjønte galskapen, og tok det hele rimelig greitt. De var selvsagt fortvilet, men var ved godt humør, sier han, og legger til:

— Det er dejlig å være dansk i Norge, kommenterte den ene.

Ifølge Landås hadde bilføreren satt på håndbrekket og automatgiret i «parkering», men dette førte bare til at bakhjulene ble låst. Det hjalp lite når båten førte til at bakparten på bilen ble heist opp.

Advarer

  • Min teori er at bakenden ble heist opp da båten skulle trekkes opp på hengeren. Det var bakhjulene som stod på brems, og dermed trillet forhjulene. Hadde han satt bilen på lavserie, ville nok også forhjulene blitt låst, sier Landås, som advarer mot båtslippen i Fidjekilen.

— Det er en kritikkverdig slipp. Selve slippen er stupbratt, og en halv meter under vannflaten stuper det rett ned. Dette vet jo dem som bruker slippen ofte, men ikke dansker på ferietur, sier han.

REDNING: Bilen ble tatt på land, og står nå hos Falck i Kristiansand. Trolig må den kondemneres. (Foto: Per Øystein Ribe) Foto: Per Øystein Ribe