Ifølge NRK skal de to nå drapssiktede nordmennene, Tjostolv Moland (27) fra Vegårshei og Joshua French (28), ha samarbeidet med et annet selskap i Kampala, Ugandas hovedstad, som er involvert i oljeleting ved grensen til Kongo, skriver Aftenposten.no.

Leteselskapet, Heritage, kjøper sikkerhetstjenester av selskapet Sarecen, som drives av en tidligere sørafrikansk leiesoldat. Broren til Ugandas president skal ha eierinteresser i Sarecen.

Samme bror er anklaget for å ha plyndret Kongo for gull og diamanter.

Uenighet om oljeressurser

På grunn av oljefunnene i grenseområdet mellom Kongo og Uganda, der Sarecen opererer, har det vært kamper mellom Kongo og Uganda.

Det er strid om hvor grensen egentlig går, i tillegg er det også konflikt mellom ulike stammegrupper i området over rettigheter til oljen.

Derfor trengs trente menn med våpen, som ikke nøler med å bruke dem, skriver NRK. Og i dette arbeidet kan altså nordmennene ha hatt en rolle, gjennom samarbeidet med Saracen.

— Private sikkerhetsselskaper en selvfølge

I Uganda, landet der de to drapstiltalte nordmennene drev det private sikkerhetsselskapet SIG Uganda, er slike private sikkerhetsselskap svært utbredt.

Ifølge Dr. Kennedy Mkutu, som er forsker ved avdeling for fredsstudier ved Universitetet i Bradford, er private, bevæpnede sikkherhetsselskap nå en nærmest selvfølgelig del av det ugandiske samfunnet.

Han mener at det er Ugandas historie med krig og voldelige konflikter som er årsaken til det store oppbudet av private sikkerhetsselskaper i landet.

Rekrutterte etter våpentreningspåbud

Etter Idi Amins styre i landet var over, sørget den nye presidenten for at alle menn i landet ble trent i hvordan håndtere våpen, angivelig for å styrke sikkerhetssituasjonen i landet.

I stedet ble mange av dem kriminelle, og siden rekruttert til ulike sikkerhetsselskaper i landet, ifølge Mkutu.

Lovgivningen for sikkerhetsselskaper i Uganda er liberal, og derfor er det også mange utenlandske selskaper i landet, som selskapet til de to nordmennene.

Årsaken er at mange utenlandske interesser i landet, på grunn av dets olje- og mineralressurser, trenger beskyttelse for å drive det NRK kaller lyssky virksomhet helt på kanten av hva som er lovlig.