PECS: Medisinstudenten og medelevene drev med dissekering da de hørte fem skarpe skudd. Like etter ble anatomitimen endret til rene marerittet.

Medisinstudent, Jostein Skuthe, fra Høvåg i Lillesand kommune. Foto: Privat

— Kraftige smell - Vi hadde vinduet oppe i klasserommet, og hørte fire fem kraftige smell fra gata. Først trodde vi det bare var bygningsarbeid eller lignende. Men det tok ikke langt tid før det dukket opp bevæpnet politi i skuddsikre vester og flere sykebiler. Da skjønte vi at det måtte være noe langt mer alvorlig, sier 22-åringen til fvn.no.Professoren som holdt undervisningen, forlot klasserommet for å sjekke ut hva som hadde skjedd.

— Han kom tilbake og fortalte at det hadde vært et skytedrama i en bygning som ligger omkring 50 meter unna, forteller Skuthe.

Elevene forsøkte å kommunisere med mennesker gjennom vinduet i klasserommet. En av jentene i klasse ringte broren som hun visste oppholdt seg i den aktuelle bygningen. Broren var i god behold og fortalte at minst tre personer hadde blitt skutt med pistol.

Stor frykt - Vi fikk veldig lite informasjon, og visste ikke om gjerningsmannen fortsatt var i skolebygningen. Flere av jentene i klassen var svært nervøse og engstelige og satt og holdt rundt hverandre, forteller studenten.

Skuthe sendte umiddelbart en tekstmelding til foreldrene sine og kjæresten sin, Eva Cathrine Aardal, som er på besøk i Ungarn. I meldingen skrev han til foreldrene at han var i god behold, og at de måtte spre dette til venner og familie hjemme i Norge.

Klassen fikk beskjed om å holde seg i ro. Etter en stund kunne de forlate skoleområdet, og fikk da beskjed om å gå rett hjem.

— Fra vinduet kunne vi se at helsepersonell trillet ut skadede personer på båre, sier 22-åringen.

Gjerningsmannen tatt I gangen møtte de på en annen lærer som fortalte at flere studenter var skutt, én trolig drept og én som trolig ikke klarte seg.

— Læreren fortalte at gjerningsmannen hadde løpt til sykehuset som ligger omkring 150 meter unna. Først skal han vist tegn til å begå selvmord, men han overga seg til slutt, la ned pistoeln og ble pågrepet av politiet, forteller Skuthe.

Gjerningsmannen skal være en 23 år gammel ungarer som studerer farmasi ved universitetet.

— Det verser to versjoner av hvorfor han gjorde det han gjorde. Noen sier at han ble kastet ut av forelesning. Andre sier at han hadde fått beskjed om at han ikke fikk gå opp til eksamen på grunn av høyt fravær. Han skal ha forlatt klasserommet, og kommet tilbake med en pistol for å ta hevn, sier 22-åringen.

200 nordmenn Skuthe vet ikke hvem gjerningsmannen er. Det studerer omtrent 30.000 elever ved universitetet som er delt opp i en rekke fakulteter. Omkring 200 av studentene er nordmenn.

— Det er helt uvirkelig det som har skjedd. Det begynner å synke mer og mer inn, og jeg er sjokkert over hendelsen. På en annen side så er jeg likevel ikke sjokkert over at det skjer. Det er et hardt studie og det stilles strenge krav til studentene. Hvis noen i tillegg sliter med psykiske lidelser, og så kan noe slikt skje, sier 22-åringen.

Det har torsdag vært knyttet usikkerhet til om én eller to personer er omkommet. Ifølge høvågmannen bekreftes det nå i Ungarn at to personer er drept, og tre alvorlig skadet.

Skuthe begynte ved skolen i juli i år og går andre året på medisinstudie. Han er tilknyttet Bjørknes privatskole i Oslo som samarbeider med skolen i Ungarn.