KRISTIANSAND: — En helt utrolig maktarroganse. At politiet ikke har annet å foreta seg i denne byen, er helt utrolig, sier Ståle Stensli, i Riksutstillingen. Han er kunstnerisk ansvarlig for samtidskunstutstillingen Detox.

Performancekunstneren, som var en del av utstillingen, ble tatt av politiet mens han gikk utenfor McDonald's-restauranten i Markens gate, iført et Ronald McDonald-kostyme.

Opptredenen var iscenesatt av den mexicanske kunstneren Minera Cuevas, en av 30 mediekunstnere som deltar i Detox, som i disse dager vises på Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand.

Ansatte i resturanten oppfattet klovneopptredenen som en protestaksjon mot det globale fastfood konsernet. I mer enn tre timer satt mannen i klovnedrakten, den lokale skuespilleren Ole Bernt Tellefsen i avhør på politistasjonen i Kristiansand.

Politiet mente han hindret ferdselen i gata og ba ham fjerne seg. Da han ikke etterkom dette, men bare holdt på med sitt, ble han innbrakt til politistasjonen.

Erlend Høyersten, daglig leder i Sørlandets Kunstmuseum er også sterkt kritisk til politiets opptreden.

— Performance er et kunstnerisk uttrykk som finner sted ute i det offentlige rom blant mennesker. Klovnen var morsom og fargerik og gjorde ingen fortred, sier Høyersten.

Da Fædrelandsvennen gikk i trykken i går kveld, satt McDonald's klovnen fremdeles i avhør på Kristiansand politistasjon. EIRIK VIGSNES