MANDAL: — Utnevnelsen kom som en stor overraskelse. Jeg hadde slett ikke ventet dette. Dessuten gjorde vi jo bare jobben vår, forklarer den beskjedne 84-åringen Oddvar Saanum. Han var krigsseiler hele andre verdenskrig, blant annet syv måneder som midtskipsmann på slagskipet «Rodney».

— Malta var strategisk for partene i krigen. Hadde tyskerne og italienerne fått kontrollen over øyriket, hadde de kontrollert Middelhavet. Derfor var det av stor viktighet at vi fikk fram både mat, ammunisjon og flybensin til et land som var til de grader bombeherjet, forklarer krigsseileren.

Engelskmennene så viktigheten av å bevare Malta på sin side, og sendte derfor av sted en enorm konvoi av handels- og krigsskip for å redde landet.

— 14 handelsskip, blant dem rekordraske «Ohio» fra USA, ble fylt opp likt med ammunisjon, mat og flybensin. Disse ble eskortert av vårt og et annet stort slagskip, fire hangarskip, sju kryssere, 32 destroyere, mineryddere og flere mindre båter, forklarer Saanum fra sitt hjem på Toftenes. Langt i tid og sted fra krigens dager i Middelhavet,

Av 14 handelsskip som satte kursen fra England, kom bare fem av dem fram til Valletta. Det var likevel nok til å gi så stor motstand at Malta forble i de alliertes hender.

— Dette er selvfølgelig kjempeviktig og stort i Malta, men for oss var det et av mange oppdrag. Likevel er det hyggelig å få en slik hedersbevisning, sier Saanum. Han har en stående invitasjon fra gjestfrie og takknemlige innbyggere på Malta.

— Jeg tror ikke jeg får kona med på en slik reise, så da blir det nok ikke noe av det, sier Saanum.