LILLESAND: — Dette lyset er ikke noe vanlig lys, men et eventyrlys, hvisket Kaja Storaker og smøg seg stille rundt med en påtent stearinkubbe. Ungene ble straks storøyde og andektige. Og tonen var slått an for en halvtime med Asbjørnsen & Moe, rim og regler i går formiddag. Stedet var det gamle seilmakerloftet på Lillesands By- og Sjøfartsmuseum. Den perfekte ramme for «De tre bukkene Bruse» og «Mannen som skulle stelle hjemme».

Før Kaja kunne åpne en sliten, men innholdsrik ryggsekk, måtte alle, store og små, krype opp en skummel trapp brattere enn stigen pappa bruker når han maler huset. Da hjalp det at museums-Alvhild stod på toppen og ønsket velkommen inn fra usikkert sommervær.

Kaja kom svært så helskinnet fra sin første opptreden på hjemlig jord. Både med en rikt illustrert «Musa i bua» av Alf Prøysen og en solid knippe skrøner.

— Puh, du blir helt svett av dette. Du skal jo prøve å holde på oppmerksomheten hele tiden. Alene på scenen. Dette er skikkelig «one-woman-show», smiler hun. Og legger til:

— Det er noe spesielt å stå foran et publikum der du har vokst opp. Det var litt sommerfugler i magen, ja.

Noen nervøsitet var det imidlertid ikke å spore fra tilskuerplass. Her var det innlevelse og full innsats fra første øyeblikk. Så er hun da heller ikke ny i forteller-gamet. Grunntreningen fikk hun på folkemuseet i Trondheim der hun jobbet mye med dramaformidling mot et ungt publikum. Og det siste halvåret har hun jobbet som driftsleder ved barnemuseet på Sølvberget i Stavanger. Også der med atskillige opptredener.