SØGNE: Fylkets opptreden vekker mildest talt oppsikt på rådhuset i Søgne. – Med bakgrunn i det som har skjedd med Klungland, er det kanskje litt rart. Min første tanke var at de har oversett den, sier ordfører Eli Løite (H), som personlig er tilhenger av begge sjøbodene. Hun forundrer seg over at ikke miljøvernmyndighetene har reist innsigelse mot den planlagte sjøboden til Hans Klunglands nabo, Jens Harald Hallandvik.

«Smutthullet»

Etter årelang kamp som endte i rettssak, flyttet en rasende Klungland sjøboden sin på lekter i fjor høst. I dag ligger M/S «Smutthullet» til kai få meter fra der Oftenes-beboeren fikk pålegg om å rive.

Ny reguleringsplan for området er for tiden til behandling, og verken fylkeskommunen eller Fylkesmannen har reist innsigelse mot naboens planlagte sjøbod om lag 50 meter lenger inne i Søylekilen.

Derimot reiste fylkeskommunen innsigelse mot en rekke forhold rundt Klunglands ulovlig anlagte småbåthavn, men denne ble trukket etter mekling med kommunen. – Utad fortoner det seg ganske selvmotsigende at man fjerner den ene bua, og tillater en ny lenger inne i bukta. Dette er forskjellsbehandling i forhold til Klungland, poengterer Peder Johan Pedersen (SV). Han mener fylket burde blokkert naboens sjøbod, av landskapsmessige hensyn og fordi Søylekilen er et våtmarksområde med rikt biologisk mangfold. SV-politikeren synes også fylket opptrådte feigt da innsigelsen ble trukket.

Valgte å la være

Fra fylket får Fædrelandsvennen forklart at den aktuelle sjø boden ikke var inne i planen da den var på høringsrunde i vår. Det er i denne runden det kan reises innsigelse. Politikerne valgte å ta sjøboden inn etter at høringen var avsluttet, noe fylket ble informert om. – Men dere kunne krevd ny høring på den aktuelle boden? – Vi kunne antakelig krevd det, bekrefter fungerende miljøverndirektør Tom Egerhei hos Fylkesmannen. – Betyr det at dere ikke hadde noe imot sjøboden? – I dette tilfellet valgte vi å ikke bruke innsigelse. Likevel har vi gitt kommunen et klart faglig råd, bedyrer Egerhei. Søgne kommune får i stedet pepper for at de ikke har fjer net sjøboden fra planen på eget initiativ. – Det er jo kommunen som er planmyndighet, og hvis de er opptatt av likebehandling må de ta begge sakene i betraktning. Det trengs ikke en innsi-gelse for å ta sjøboden bort, sier saksbehandler Bjørg Hellem i fylkeskommunens NSK-avdeling. Ordfører Løite svarer på denne måten: – Flertallet har sagt ja til begge sjøbodene. Den ene fikk ett utfall, mens den andre har ikke miljøvernmyndighetene reagert på. Selv om den nye sjøbodeie ren får bygge inntil 20 kvadratmeter bod og 16 kvadratmeter brygge, har miljøvernavdelingen nektet ham å mudre slik at han kan få båten inn i den svært grunne mudderbukta. – Det er det komiske i det. Helt håpløst, humrer ordfører Løite. Bare SV og Ap stemte imot å godkjenne meklingsresultatet. Etter at fylkespolitikerne har sagt sitt, ender reguleringsplanen i kommunestyret. – Sjøboden anses som oppe og avgjort, bekrefter ordføreren.

vegard.damsgaard@fedrelandsvennen.no