BYKLE: — Vi har to alternativer til videre drift av skolen; 1) kommunalisering eller 2) privatisering. Jeg tror det går mot en privatisering, sier Jon-Rolf Næss, rådgiver ved Hovden vidaregåande skule.

Han nekter å godta at det attraktive skigymnaset øverst i Setesdal blir lagt ned.

Mandag var representanter fra Aust-Agder Fylkeskommune på Hovden. Møtet var alt annet enn oppmuntrende, og ble fulgt enda mer dramatisk opp med fylkesrådmannens budsjettforslag i går.

— Vi foreslår at landslinjetilskuddet til Hovden på tre millioner faller bort fra og med høsten 2005, sier fylkesrådmann i Aust-Agder, Arild Eielsen.

— Det betyr ikke nødvendigvis en nedleggelse, men en nedtrapping av fylkeskommunens engasjement, legger han til.

Meldingen kom ikke som noe sjokk på ansatte og elever ved Hovden skigymnas/vidaregående skule, men vil få store følger.

Av totalt 100 elever tilhører 56 Hovden skigymnas, som har avlet en rekke topputøverer i alpint og langrenn - blant andre Truls Ove Karlsen og Vibeke Skofterud.

Helt siden starten i 1991 har fylkeskommunen tilført skolen årlige tilskudd. Men etter en rekke trusler, er det nå ramme alvor fordi regjeringen fra høsten 2005 vil stoppe tilskuddet på 41.5 millioner i landslinjetilskudd.

Fredag skal Næss og andre representanter ved skolen i møte med Bykle kommune. Der vil de drøfte forslag til fortsatt drift ved Hovden. Næss mener at nye løsninger - uten fylkekommunal støtte - må komme nå.

— Jeg er drittlei og vil vekk fra fylkeskommunen. Vi kan ikke leve i usikkerhet lenger og bruke store deler av arbeidsdagen til å jobbe med forslag om vi overlever eller ikke, sier rådgiveren irritert.

En privatisering vil bety at 85 prosent av driften blir finansiert gjennom statlige midler. Resten vil bli gjennom egenandeler og sponsorer.

— Det er opp til andre å se muligheter, men en privatisering kan være en løsning, sier fylkesrådmann Arild Eielsen.

frode.lindblom@fedrelandsvennen.no