Sykehusets fødeavdeling har en lite avklart praksis for å vurdere behovet for og innhente tolk til fremmedspråklige.

Merknaden er basert på følgende observasjoner:

I intervju fremkommer at det ikke er systematisk praksis for å vurdere behovet for tolketjeneste.

Ved journalgjennomgang finnes flere eksempler på dokumentert språkvansker i forbindelse med informasjon til fremmedspråklige, uten at tolk ble innhentet.

Det er lite tilrettelagt for at helsepersonellet systematisk kan vedlikeholde og utvikle faglig kompetanse.

Merknaden er basert på følgende observasjoner:

Avvik 1

I flere pasientjournaler mangler dokumentasjon for vurderinger av funn og iverksatte tiltak før og under fødselsforløpet, og det foreligger kun delvis dokumentasjon for at det er gjennomført samtale med lege eller jordmor i etterkant av fødselen.

Avvik fra følgende myndighetskrav: Lov om spesialisthelsetjenesten m.m. § 3-2, jf helsepersonelloven §§ 16 og 40, forskrift om pasientjournal §§ 7 og 8. Avviket er basert på følgende observasjoner:

I intervju ble det opplyst at jordmor tar CTG og vurderer dette. Når CTG blir vurdert som normalt, legges dette til lege for rutinemessig gjennomsyn senere. Ved mistenkt patologi tilkalles lege straks for vurdering. Jordmor signerer ikke CTG strimmelen, men anfører i kardex at CTG er ok.

Ved gjennomgang av journaler går det frem at jordmors vurdering av CTG ikke alltid er dokumentert som angitt i punktet over.

I mange journaler finnes at CTG strimler kun delvis er signert av lege. Der lege har signert strimmelen er det av og til påført dato, men aldri klokkeslett og sjelden tolkning av CTG.

I de 8 gjennomgåtte journaler for vanskelig skulderforløsning er det ikke dokumentert hvilke tiltak som løste situasjonen. I to tilfeller er det dokumentert at lege var tilkalt og tilstede. Det kommer heller ikke frem av journalene hvor lang tid det tok fra problemet oppstod til barnet var forløst (antall rier).

Ved gjennomgang av journaler går det frem at det ikke er ensartet praksis for anføring av suturering av mindre rifter.

Leges samtale med pasient etter operative forløsninger er ikke dokumentert i journal og jordmorsamtale etter fødsel er ikke alltid dokumentert i journal.

Ved gjennomgang av journaler ble det funnet enkeltstående feil og mangler i dokumentasjonen, for eksempel uriktig angitt dato på operasjonsbeskrivelse epidural ikke anført i partogram

uklarhet for tidspunkt for når medikament ble gitt

ikke sammenfallende opplysninger i operasjonsbeskrivelse og partogram om anestesiform

i en journal fremkommer det at kriteriene for å føde ved avdelingen ikke var tilstede på grunn av alvorlig preeklampsi, men fødselen ble likevel igangsatt uten at de medisinske vurderinger for fravikelse av seleksjonskriteriene fremkommer i pasientens journal.

Det er sjelden faglige møter for jordmødre og leger, maksimalt annen hver måned.

Erfaringer fra enkelthendelser (uønskede hendelser) blir i liten grad benyttet i forbedringsarbeidet.

I intervju er det uttrykt positiv holdning til hospitering ved kvinneklinikker, men det gjennomføres ikke i praksis, bl.a. fordi den organisatoriske plassering av fødeavdelingen gir liten kontakt med helseforetakets to øvrige fødeinstitusjoner.

Det er ikke program for systematisk trening i håndtering av sjeldne og akutte situasjoner.

Det var manglefullt utstyr for slik trening