LILLESAND: — Jeg har et bevisst forhold til hva jeg spiser. Jeg trives med å spise mat som jeg vet er usprøytet og dyrket i ren, mineralrik jord. Jeg er opptatt av at økologisk jordbruk er bærekraftig, sier Anita Breivold i Lillesand. Hun er en av rundt 80 abonnenter som hver eller annenhver uke får en kasse med frisk frukt og grønnsaker levert på døra. Alt er økologisk dyrket.- Det er helt flott å få brakt grønnsakene hjem. Jeg prøver å planlegge for en uke av gangen, og denne kassen dekker så godt som familiens behov for middagsgrønnsaker, sier Anita Breivold. Familien består av to voksne og to barn. Kan frukt og grønt

I dag er det Zoran Tanaskovic som har pakket kassene som leveres i Lillesand og Birkenes. Zoran har drevet butikk i Serbia og kan dette med frukt og grønt. Han er engasjert i Grønn Mat, en avdeling under LillesandsProdukter, for å lære mer norsk. Til sammen fem personer i Lillesand skal få tilbud om tilrettelagt arbeid i Grønn Mat, forteller prosjektleder Hilde Finckenhagen. Hun sitter i sitt lille kontor i det gamle «Alt bare billigere»-bygget, der de har leid kjølerom, pakkerom og lager. Her har de et datasystem som styrer innholdet i hver enkelt kasse med frukt og grønt. I tillegg til enkeltpersoner, leverer de også frukt til skoler og barnehager, både østover til Arendal og Grimstad, og til kristiansandsområdet. - Jeg synes vi har mange flotte produkter, sier Finkenhagen stolt og knasker på en økologisk gulrot som er levert av Kjell Gilje i Grimstad. Gilje leverer det meste av basisgrønnsakene, som poteter, kål, gulrot og kålrot. Andre produkter blir levert fra Grønn Mats samarbeidspartner Håpet Økologiske i Stavanger, som også importerer fra grossist i Frankrike. Alt er økologisk og Debio-godkjent, forteller Finkenhagen. - Bare i begynnelsen

— Det er stor etterspørsel etter økologisk dyrket frukt og grønt. Vi er bare i begynnelsen her i landet. Se hva som skjer på kontinentet, sier hun. Det er svært få økologiske produsenter på Sørlandet, kun 1,3 prosent av produktene i landsdelen blir produsert økologisk. Målet på landsbasis er 10 prosent.- Her burde noen reagere, sier Kai Arne Bie, som er avdelingsleder for Grønn Mat. Han må også trø til med pakking og utkjøring av grønnsakskassene når det er behov for hjelp. For ennå er ikke arbeidsplassene fylt opp, og antall arbeidere varierer fra dag til dag.Etter lunsj er pakkingen klar og Kai Arne Bie kjører ut varene. Bare noen få kunder er hjemme for å ta imot, slik som Anita Breivold. De fleste har avtale om at varene settes i en garasje, i gangen eller et annet avtalt sted. Der står også tomkassene, klare til å bli fylt opp igjen om en uke eller to. Frukten og grønnsakene i kassene er nok dyrere enn i vanlige grønnsaker i billigbutikker, men rimeligere enn å kjøpe økologisk i butikkene, sier Finckenhagen. Prisen på kassene er minimum 190 kroner, de fleste kjøper for 220 kroner. Bestillingene går på data. Kundene får eget passord og brukernavn, og kan styre abonnementet sitt hjemmefra.Finckenhagen får en telefon fra en kunde som mangler en agurk. Da får hun en ekstra agurk neste uke. Noen justeringer av datasystemet må ennå til.