KRISTIANSAND: — Jeg trodde nesten ikke det jeg så, sier Carl Erik Kilander. Han kom hjem til Prestheia fra jobb fredag klokka 19.45 og fikk se fantastiske farger oppe på himmelen. Kilander var ikke sen om å løpe inn etter kameraet. I en halv time holdt han på med ettbeinsstativet og lukkertider på opp til fem sekunder.

— Jeg har bodd på Svalbard fra 1999 til 2001, men har aldri sett så spektakulære farger før, sier Kilander. Nordlyset han har sett på Svalbard har for det meste vært grønt, mens lyset på himmelen over Kristiansand fredag hadde stor fargerikdom med sterke innslag av rødt.

— Det holdt på en halvtime, sier Kilander. Han har ikke sett nordlys over Sørlandet før.

— Det kan bli lenge til neste gang vi har så fint nordlys i Sør-Norge, sier Pål Brekke ved Norsk Romsenter til Aftenpostens nettutgave

Ifølge hobbyastronom Trond Hugo Hermansen i Vågsbygd er det imidlertid slett ikke uvanlig med nordlys over Sørlandet.

Hermansen har sendt Fædrelandsvennen et bilde han har tatt av årsaken til nordlyset, nemlig en solflekk.

— Solflekken er ganske stor. Den er et elektromagnetisk felt på sola som sender ut ladde partikler. Dersom disse kommer inn i jordas magnetfelt, reagerer de med dette, sier Hermansen. Det er denne elektriske reaksjonen som skaper nordlyset. Ifølge Hermansen var det mannen på 200-lappen, Kristian Birkeland, som fant ut av dette.

— Dette var en sterk solstorm. Derfor fikk vi se rødt lys. Vanligvis ser vi grønt og hvitt lys, forklarer Hermansen.

Ifølge nettstedet www.astronomi.no lagde denne solflekken flere kraftige eksplosjoner den siste uka, og det kan bli lenge til neste gang det kommer flere av samme størrelse. Det er disse eksplosjonene som skyter skyer av gasser ut i rommet.

  • Få med at vi er en hobbyastronomisk forening som snart har kurs for alle dem som fikk stjernekikkert til jul, sier Hermansen.

Janusz Jurczak var ikke blant disse, men han tok også tatt bilder av nordlyset fredag kveld.

— Jeg fikk tips fra en som har vært i forsvaret på Bardufoss om at nå var det nordlys. Jeg har aldri sett noe sånt før, så jeg gikk ut med kameraet. Bildene tok jeg fra Søm mot Lund klokka 20.15 fredag, sier Jurczak.