KRISTIANSAND: — Kan du tenke deg noe så sinnssvakt? Fordi gutten er for blid får han ikke pass, sier en sterkt opprørt Steinar Flak, bestefar til Tomas Flak-Jeavons, gutten med store passproblemer.

Bakgrunnen er at de nye passreglene som ble innført i fjor krever at du skal se alvorlig inn i kamera med lukket munn når du blir tatt passbilde av. Det klarer ikke Tomas. Han vil bare smile. Det vil si, nå griner han.

Tomas bor i England sammen med mor Vanja Flak. Nå til jul skulle familien til Lund i Kristiansand, der besteforeldrene til Tomas bor. Men nå ser det ut til at hele julefeiringen går fløyten fordi Tomas ikke får pass.

Moren forklarer at hun først tok bilde av Tomas i en fotoautomat. Han satt på fanget hennes og smilte inn i kameraet.

IKKE SMILE.

Bildet ble sendt med annen nødvendig dokumentasjon til Oslo via ambassaden i London. Derfra kom alt i retur, for ingen får lov til å smile i passet sitt.

— Jeg ringte politiet i Oslo, som sa at bildet av Tomas var kjørt gjennom en maskin som ikke ville akseptere bildet fordi han smilte, sier Vanja Flak oppgitt.

Siden har hun forsøkt fire ganger til i fotoautomat. Enten smiler Tomas, eller så hylskriker han. De har også forsøkt å gå til en profesjonell fotograf, men nå har den lille gutten fått total kameraskrekk. Han vræler ifølge moren kjempehøyt bare han ser noe slikt. Fotografen har til og med forsøkt å manipulere et bilde der smilet er borte, men det er heller ikke lov.

— Så nå vet jeg ikke hva vi skal gjøre, sier Vanja Flak. I England har de gått bort fra reglen om at barn ikke skal smile, etter en massiv storm av protester, men Norge holder fast på regelen de færreste forstår noe av.

— Hadde vi visst om problemene, hadde vi heller bedt mine foreldre komme hit. Men nå sitter vi her med flybilletter til over 8000 kroner som ikke lar seg refundere, sier hun.

Både hun og Tomas' bestefar Steinar Flak har skrevet sinte brev til passmyndighetene i Oslo.

FREKKE.

— Hvor molbo er samfunnet nå blitt? Det må da være grenser for hva disse kontoristene kan sitte bak sin pult og klekke ut av regler uten å bruke fornuft, sier en sint Steinar Flak.

— Jeg har forstått det slik at det er en datamaskin i Oslo som ikke har godkjent bildene. Ja vel, så må de vel kunne justere denne maskinen til å akseptere et smilende barn, mener han.

I England har Vanja Flak sendt et brev til norske passmyndigheter og forklart situasjonen.

— Men den kontakten jeg har hatt med ambassaden og de i Oslo tyder ikke på at vi kommer vei. På ambassaden svarte de tvert imot frekt at vi nok måtte bli hjemme i julen, sier Vanja Flak.

Og nå lurer hun om sønnen ikke kan komme til Norge på flere år på grunn av smileregelen.

REGLER FOR PASSBILDER:

Fotoet skal ikke være eldre enn seks måneder.

Fotoet må tas rett forfra (fokuser på øynene), og mot en lys bakgrunn.

Fotoet skal vise hele hodet og toppen av skuldrene, uten slagskygge.

Ansiktet skal dekke 70-80 prosent av bildeflaten.

Hodeplagg må ikke kaste skygge.

Øyne skal være åpne og klart synlilge, øynene må ikke dekkes av hår.

Både hake, panne og begge kinn skal være synlige.

Munnen må være lukket.