NAM KHEM: Tusener av papirlanterner lyste opp nattehimmelen over Andamanhavet utenfor Thailand da lokalbefolkningen og tilreisende markerte toårsdagen for tsunamien.

Lignende seremonier fant tirsdag sted i alle de andre landene rundt Indiahavet i Sør-Asia, fra Indonesia til Sri Lanka og India, som ble rammet av flodbølgekatastrofen annen juledag 2004. Kong Bhumibols datter, prinsesse Ubolratana som selv mistet sin sønn, sto for seremonien i Bang Nieng i Phang Nga-provinsen.

– Vi er her for å minnes dem som er borte for alltid, sa hun under kveldsseremonien som markerte slutten på en dag med stille og verdige markeringer langs Thailands sørkyst, fra Phuket til Khao Lak, to år etter at den enorme bølgen kom rullende inn fra havet en stille søndags morgen og knuste alt i dens vei.

Samme dag som katastrofen for to år siden, advarte et varslingssenter for tsunamier om at en ny flodbølge kunne ramme Filippinene etter tre kraftige jordskjelv på Taiwan tirsdag kveld. Men tsunamivarselet ble senere trukket tilbake.

Blomster på havet

I grålysningen tirsdag morgen kastet hundrevis av mennesker blomster på havet, mens andre sto stille i bakgrunnen for å minnes de 5.400 menneskene, halvparten av dem utenlandske turister, som omkom da den tårnhøye flodbølgen traff luksushoteller, backpackerherberger og fredelige fiskerlandsbyer.

I fiskerlandsbyen Nam Khem, like ved det hardt rammede turistområdet Khao Lak, var norske Susanne Rømslo blant de 500 som deltok i en seremoni klokka 9.50, omtrent samme tid som flodbølgen feide innover kysten.

– Jeg mistet min mann og min fem år gamle datter i bølgen. Det er vanskelig å komme hit fordi jeg savner dem så sårt, sa hun med tårevåte øyne. Hun forteller at hun selv drev flere kilometer av gårde i vannmassene og hadde gitt opp å berge livet da hun ble reddet av to thailendere.

Omtrent samtidig deltok et tusentall buddhistiske munker og turister i en seremoni på Patong-stranda på Phuket-øya, og på ettermiddagen var ambassadører fra 35 land til stede ved den offisielle innvielsen av gravlunden for tsunamiofre i Bang Muang, der 409 ukjente ofre ligger begravd.

Flom i Banda Aceh

I Banda Aceh, som ble hardest rammet av tsunamien og det forutgående jordskjelvet, ble toårsdagen merket av omfattende redningsoperasjoner for å komme flomrammede landsbyer til unnsetning.

Minst 300.000 mennesker har måttet flykte etter at voldsomt regnvær utløste jordskred og flom i Aceh-provinsen lengst nord på den indonesiske øya Sumatra.

Hele landsbyer er forsvunnet, og innbyggerne har reddet seg opp i høyden eller sitter på hustakene sine. 115 mennesker har hittil mistet livet i flommene.

Myndighetene har satt inn 1.000 soldater som konsentrerer seg om å få fram mat til dem som sitter fast uten tilgang på matvarer eller vann. Varer fraktes inn med store transportfly.

Mange av dem som nå er rammet på nytt, mistet familie i tsunamien som til sammen kostet minst 170.000 mennesker livet da hovedstaden Banda Aceh og kystområdene sørover langs Sumatra ble jevnet med jorda.

Bønnemøter

Samtidig ble det holdt seremonier i alle byens moskeer for å minnes tsunamien som la over halvparten av storbyen Banda Aceh fullstendig i grus.

Bønnemøtene i moskeene ble fulgt av besøk ved massegravene i Ulelhue og Lamparo, der titusener av døde ble dumpet i dagene etter tsunamien fordi det ikke var tid til å identifisere alle.

– Jeg ber til Allah om at han tilgir oss våre synder, sa M Wahidi, som mistet 20 slektninger og både hjemmet sitt og forretningen sin da den 20 meter høye bølgen raste inn over byen.

På Sri Lanka var det to minutters stillhet til minne om de tusener som mistet livet. Mange overlevende og pårørende samlet seg på strendene for å markere katastrofen.

På Sri Lanka innebar minnemarkeringene bare en liten pause i krigen som er opptrappet i årene siden tsunamien, i sterk kontrast til Aceh der ødeleggelsene etter bølgen la grunnlaget for en fredsavtale.