BERGEN: Brennmanetene har stort sett holdt seg unna kysten i år. Både i Oslofjorden og på Vestlandet rapporteres det om uvanlig lite av den upopulære sommergjesten. – Det er svært lite brennmaneter å se. Det er en og annen i garna, men langt mindre enn vanlig, sier Geir Edvardsen på Bømlo til NTB. Han er kystfisker og får ekstra arbeid når det er manetinvasjon i Sunnhordland.

Også fra fjordene utenfor Bergen meldes det om langt mindre brennmaneter enn i fjor og året før. Derimot er det mange glassmaneter å se i sommer.

Invasjon

I fjor var det langt mer brennmaneter å se kysten rundt, ifølge lokale observasjoner. Både i Østfold og på Sørlandet ble det meldt om manetinvasjoner i juli.

I år er det ganske fritt for brennmaneter i Oslofjorden. På Hvaler i Østfold har brennmaneten heller ikke vært noe problem.

– Folk bader og koser seg. Det har vært veldig lite brennmaneter her i sommer, sier kjøpmann Rolf Erik Olsen på Søndre Sandøy. I fjor kunne han rapportere om mengder av brennmaneter ved den populære sommerøya.

Oslofjorden

I Oslofjorden undrer folk seg over hvor det er blitt av manetene. Asbjørn Høglund på Nesodden sier til Akershus Amtstidende at han ikke har sett en eneste manet i Bunnefjorden i sommer. Det kan han ikke huske å ha opplevd tidligere.

Bestyrer Hans Erik Karlsen ved Biologisk Stasjonen bekrefter overfor NTB at det er lite maneter som flyter rundt utenfor hans forskningsstasjon i Drøbak.

Men dette kan endre seg på få dager. Det er vind, vanntemperatur og strømforholdene som gjør at det er perioder med mye og lite maneter. Manetene kommer nok tilbake når forholdene blir gunstige for dem, sier Karlsen.

Vær og vind

Glassmaneten liker varmere vann enn brennmaneten. Når vinden blåser vekk det varmere overflatevannet vil brennmanetene komme opp fra dypere vannlag. At det er lite brennmaneter i år de fleste steder har med strøm, vind og temperatur å gjøre, bekrefter forskerne. Det er derfor ingen varig trend at brennmaneten holder seg borte.

Selv om det ikke er noen manetinvasjoner så langt i sommer, er det mulig å brenne seg hvis man kommer borti et av de eksemplarene som tross alt driver rundt i sjøen. Fagfolkenes råd er da at den brente kroppsdelen bades i saltvann og deretter senkes ned i varmt vann som holder 40 — 45 grader. Kaldt ferskvann skal ikke være å anbefale. (©NTB)