FLEKKEFJORD: — Det er gøy å se hjembyen fra lufta. Aldri har jeg blitt vinket så mye til som når jeg flyr over hustakene til folk, sier Ingve Flikka.

Flekkefjæringen har sammen med kameraten Trond Dugan kjøpt farkosten som offisielt heter FIB (flying inflatable boat). Ingve Flikka er til daglig lensmannsbetjent ved Kvinesdal lensmannskontor, men vet ikke helt hvor godt den flygende gummibåten egner seg til å fange lovbrytere.

— Vi føler oss rimelig trygge og har på oss både hjelm, flytevest og sikkerhetsbelte. Skulle motoren stoppe vil vi kunne lande og styre flyet som en ordinær hanglider. Dersom det blåser mye er det ikke fullt så enkelt å holde stø kurs, sier Trond Dugan.

Familiefaren Ingve Flikka vil helst ikke kommenter hvordan kona ser på hans siste hobby.

10.000 fots høyde

Gummibåten, som altså er registrert som et mikrofly, er utstyrt med en 64 hestekrefters stor motor og propell bak. Vingene ser omtrent ut som en ordinær hanglider. Foran det spinkle førersetet er det installert instrumenter for å lese av alt fra fart, høyde og stigning til turtall og temperatur. Farkosten som kan komme opp i en fart på 85 kilometer i timen kan gå opp i 10.000 fots høyde.

— Med unntak av når vi er i ferd med å lande, ta av eller øver oss, sier reglene at vi ikke må fly lavere enn 150 meter over bakken, sier Ingve Flikka.

Med full tank med ordinær 95 oktan bensin kan gummibåten holde seg to timer i luften. Farkostens egenvekt er 215 kilo, og kan lette med en totalvekt på 500 kilo. Med nok flytimer kan piloten også ta med seg en modig passasjer opp i lufta.

En kvart million

De to kameratene har gitt 260.000 kroner for sin flygende gummibåt, som de importerte fra Italia. Fra før finnes det bare tre tilsvarende farkoster i Norge.

— Vi kan bytte ut gummibåten med hjul, men vi har så lang vei til nærmeste flyplass at båtunderstellet er mye mer praktisk. Når flyturen er over slår vi sammen vingene, og setter båt med motor på en tilhenger, sier Trond Dugan.

Begge flybåt-eierne har tatt sertifikat for mikrofly, og starter nå en luftsportsklubb i Flekkefjord. Der ønsker de å samle både småflyinteresserte, fallskjermhoppere og de som driver med hangliding. Selv har Ingve Flikka tidligere drevet med paragliding og mikrofly med hjul, mens Trond Dugan har lang fartstid i hanglidermiljøet.

For spesielt interesserte har de opprettet sin egen hjemmeside, der det står mer om den flygende gummibåten: www.gpi2.no

torbjorn.witzoe@fedrelandsvennen.no