I et leserbrev til Fædrelandsvennen, mener de to overlegene at helseministeren både har drevet feilinformasjon og feiltolkning av en rapport om behandling av kreft i endetarmen.

I den rapporten mente Gabrielsen at det stod at det er 20 prosent bedre sannsynlighet for å bli frisk om du behandles ved et stort sykehus enn ved et lite.

— Etter vår mening er det intet vitenskapelig grunnlag for en slik påstand, skriver overlege dr. med Odd Mjåland og seksjonsoverlege Leif Ø. Heen ved gastrokirugisk avdeling på Sørlandet sykehus Kristiansand.

Og til Fædrelandsvennens nettavis utdyper Heen:

— Dette er, for å si det litt flåsete, et valgkamputspill fra Gabrielsen. Men han burde satt seg bedre inn i hva dette registeret innebærer.

Overlegene viser for det første til at rapporten ble lagt fram første gang allerede for to år siden, og at dataene den behandler gjelder perioden fra 1993 til 1999. Med andre ord ganske lenge siden.

"Dessuten vil resultater knyttet til aktivitet 5 år tilbake i tid i mange tilfeller ha liten betydning for dagens kvalitetsvurdering av en gitt avdeling", skriver overlegene.

Overlegene påpeker også at Rikshospitalet er omtalt i rapporten, til tross for at Rikshospitalet ikke utfører denne type operasjoner.

— Vi synes det er leit at Helseministeren feilsiterer og feiltolker vitenskapelige data på en slik måte at store pasientgrupper mister tillit til blant annet Sørlandet sykehus. Det er det ikke grunn til, avslutter de to.

Heen sier at han ikke kan bekrefte eller avkrefte om det er slik at små sykehus er dårligere enn store sykehus. Det er tall han ikke har innsikt i, fordi premisset for undersøkelsen var nettopp at ikke enkeltsykehus skulle identifiseres som gode eller dårlige.

— Men nå har statsråden med sitt utspill stigmatisert en hel gruppe med sykehus, de små, uten at det er noen grunn for det, sier Heen.