Mandag denne uken startet innspillingen av TV 2s realityserie «Søppelkongen» på Bøler Avfallsdeponi. Serien skal vises til høsten.

14 mennesker skal bo på en søppeldynge i fem uker. De deles opp i to lag, og får ulike oppgaver som de skal løse ved å ta i bruk det de finner på dynga. Maten de får tildelt, er utgått, eller i ferd med å gå ut, på dato.

Den som stikker nesa dypest i søppelhaugen, og klarer å utnytte best det noen har ansett som ubrukelig, vinner premien, som programleder Gaute Grøtta Grav lover er alt annet enn søppel.

Bygde hus

Til tross for at innspillingen startet mandag, har realitydeltakerne allerede blitt varme i arbeidsoverallen. For å få tak over hodet, måtte de nemlig bygge huset de skal bo i under oppholdet på søppelplassen.

For Silje Svindland (24) fra Sandnes, har de 48 første timene som realitydeltaker bare bydd på en halvtime søvn.

– Det har vært et kjør. Vi hadde 48 timer på å få et sted å bo. Det ble mye jobbing og lite soving og spising, sier Svindland, og ser med smale øyne på huset hun har vært med på å reise på rekordtid.

Her er komfyr, kjøleskap og fryser, to sofakroker, stekepanne, kjøkkenutstyr, vinglass, stearinlys, håndklær, stereoanlegg, gyngehest og en barnebok om økologi og miljøvern, som søppelgjengen mente endte sitt liv på dynga altfor tidlig.

Verdiskapere

Realitykonseptet er utviklet av TV 2 i samarbeid med produksjonsselskapet Strix Televisjon.

– Det er et spennende sosialt eksperiment, sier Jørgen Hermansen i Strix.

Han forteller at deltakerne som er plukket ut, er nevenyttige og kreative.

– I realityserier har det vært vanlig å plukke ut deltakere som ikke passer i settingen. Men denne gangen har vi valgt folk som vi tror vil klare å utnytte søppelet på en god måte. De er alle flinke til å skape verdier, sier Hermansen.

– Harde gutter, feminine jenter

Programleder Gaute Grøtta Grav er imponert over deltakernes innsats i løpet av de første to døgnene på dynga.

– De har vært utrolig flinke og kreative. Det er mange som ikke har sovet på de to første døgnene, de har bare konsentrert seg om huset, sier Grøtta Grav.

Han skal lede programmene fra søppeldynga, mens det er deltakerne selv som bestemmer hvem som må forlate dynga.

Programlederen, som stiller i omsydd antrekk fra Fretex, synes miksen i deltakergruppen er fin.

– Det er en herlig blanding av harde gutter, som bygger stort og mye, og feminine jenter, som står for de kreative detaljene, sier han.

– Kaster for mye

Erik Steensrud er administrerende direktør i Romerike Avfallsforedling, og har invitert realitydeltakerne til å tilbringe fem uker på dynga si. Han er ikke i tvil om at nordmenn er for raske med å kaste fullt brukbare ting.

Selv har han hentet med seg mang en skatt hjem fra jobben.

– Jeg har plukket planker for å bygge på hytta og skifer for å legge i hagen. Hele innkjørselen hjemme er laget av stein jeg har funnet på dynga, sier Steensrud.

Han håper realityserien kan gjøre at nordmenn blir mer bevisste på hva vi hiver på dynga.

– Vi får inn 60.000 tonn søppel i året. Jeg håper denne serien kan få folk til å tenke bedre gjennom hva de kaster, sier han.

(©NTB)