KRISTIANSAND: — Det er kjempegøy å være med, og man ser at folk virkelig lever seg inn i rollene, mener Astrid U. Lien (19), fra Røde Kors Ungdom. Hun har vært med på flere På Flukt-rollespill, og på mandag var hun instruktør. I tillegg hadde hun rollene som grensesjef, tolk og kontormedarbeider.

18 år gamle Halvor Magnseth er enig:

— Jeg hater rasisme, og jeg tror dette er en bra måte å motarbeide rasisme på. Mange ungdommer får nok en bedre forståelse for hva flyktningene virkelig går igjennom etter å ha vært med. Jeg tror også spillet kan fungere godt mot fremmedfrykt.

Røde Kors Ungdom arrangerte mandag rollespillet På Flukt, i anledning internasjonal uke i Kristiansand. Deltakerne ble delt opp i grupper, og skulle flykte fra Somalia til Norge på tre timer. De måtte gjennom strenge grensekontroller, UDI, sniking gjennom skogen på Odderøya og opphold på flyktningleir, blant annet.

Mange av flyktningene kan fortelle helt forferdelige historier, og ungdommene blir sjokkert etter å ha vært med. Blant annet så skjønner de at det trengs masse arbeid for å gjennomføre en slik flukt. For eksempel trenger de vanvittig mye penger, sier Astrid.

Leder for Norsk Røde Kors Ungdom, Aleksander Vallestad (22), kan fortelle at På Flukt er en pedagogisk rollespillmetode, som opprinnelig kommer fra Danmark. Han sier spillet arrangeres ca. ti ganger i halvåret i Norge.

— Siden vi begynte med det, vil jeg tippe at ca. 17.000 har vært med. Normalt er deltakerne ungdommer mellom 15 og 20 år, og vi inviterer ofte konfirmanter og folkehøyskoler med. Denne gangen inviterte vi blant annet grupper som holder til på Arkivet i Kristiansand. Det var 16 deltakere, men normalt er det opp til 100 på et spill.

Han sier spillet på Odderøya bare var miniversjonen; normalt går det over 24 timer.

— Som regel har vi også et forarbeid, hvor deltakerne skal sette seg inn i situasjonen. Meningen med prosjektet er jo at det skal gi deltakerne innsikt i flyktningers verden, og derfor skal de simulere flyktninger.

Flere av deltakerne som Fædrelandsvennen snakket med, mente det hadde vært lærerikt, men også en vekker.

  • Alle ser flyktninger på TV, men vi føler ikke noe spesielt. Det var sjokkerende å se hvordan virkeligheten egentlig er for noen, mente Artur Hakobyan, som var deltaker i spillet. Han hadde rollen som flyktning.

— Du vet at du har rettigheter, men i praksis så har du det ikke likevel, avslutter han etter mandagens opplevelse.