KRISTIANSAND: Blir forslaget fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap vedtatt, vil spesialtreningen av brannfolkene i Kristiansand forflyttet til Stavanger. Foreløpig er Stavanger tilholdssted for helikoptrene som brukes ved redningsoperasjoner i hele Nordsjøbassenget og Skagerrak, og argumentet fra Direktoratet er at de ønsker å ha både helikoptre og de spesialtrente brannfolkene på samme sted. Hareide mener det bør være fullt mulig for samfunnet å ha råd til spesialkompetanse begge plasser.

— Det passerer over 300 store fartøy utenfor Kristiansand hvert eneste døgn, samtidig som vi har tung ferjetrafikk med mange passasjerer. Erfaringsmessig er det nødvendig å bytte redningsmannskap flere ganger under en operasjon, og da vil man tape store mengder tid med å måtte dra helt til Stavanger, sier Hareide.

Han ser for seg en skrekkscenarier med brann på passasjerferjer, og mener derfor det er helt nødvendig for Kristiansand å beholde spesialkompetansen.

  • Det går seks redningsarbeidere per helikopter. Arbeidsforholdene under en redningsaksjon er så vanskelige at det er helt nødvendig å bytte mannskap hyppig. Trenger man i tillegg å frakte mannskap via sjøveien, vil man tape verdifull tid om de må hentes til Skagerrak fra Stavanger, sier Hareide.

Temaet ble tatt opp på den lokale redningssentralens (LRS) årlige møte tirsdag, og alle støtter politimesterens forslag. Med i ledelsen for den lokale redningssentralen i Agder er representanter fra brannvesen, helsevesen, forsvar, sivilforsvar og de frivillige organisasjonene.

ann.magritt.arnli@fvn.no