Neste helg publiseres den nasjonale prøven i engelsk skriftlig for Grunnkurs videregående som skal holdes 4. april, opplyser Elevaksjonistene.

Aksjonsgruppa sier at de setter hardt mot hardt fordi utdanningsminister Kristin Clemet (H) ikke viser at hun lytter til de berørte parter.

– Men politikk er ikke bare flertall i Stortinget. Politikk er å kunne lytte og snakke med de gruppene som blir berørt av vedtak og planer. Det har ikke Clemet gjort, og det synes ikke som hun i fremtiden vil gjøre det heller, varsler aksjonistene.

Alle prøver ut

Elevaksjonistene har reagert på utdanningsministerens uttalelse i Aftenposten lørdag der hun sier at politikk ikke bare dreier seg om å gjøre det som er populært.

– Man kan ikke styre etter meningsmålinger. Politikk dreier seg også om å lede, sa Clemet.

Videre utover våren gjenstår prøver for Grunnkurs videregående i skriving 12. april, matematikk 15. april og prøver i engelsk lesing i ukene 14, 15 og 16. Alle disse prøvene vil bli publisert av Elevaksjonistene, skriver gruppen i en e-post til NTB.

– Ja, men nærmere detaljer kommer på et senere tidspunkt, skriver de.

Utdanningsdepartementet har etterlyst kontakt med Elevaksjonistene i forbindelse med aksjonene så langt. Til NTB opplyser aksjonsgruppa at de regner med at Utdanningsdepartementet leser aviser.

– Men vi skal selvsagt sende et brev til departementet.

OECD

I mars ble de nasjonale prøvene i matematikk for 10. trinn lagt ut på internett av Elevaksjonistene. Utdanningsdepartementet valgte likevel å gjennomføre prøvene som planlagt. Og i januar la den samme gruppen ut den nasjonale prøven for lesing for grunntrinnet og for 10. trinn på nettet.

Det er ukjent hvordan de anonyme aksjonistene i aksjonsgruppen Elevaksjonistene får tak i prøvene, men Undervisningsminister Kristin Clemet tror en ansatt i skolen er kilden.

De nasjonale prøvene er omdiskutert. Både lærere og elever har vært blant dem som protesterer. Blant annet reageres det på at resultatene av prøvene blir offentliggjort og at det dermed blir kjent hvordan elevene på den enkelte skole ligger an.

Elevaksjonistene krever videre at lærere får kompensasjon for å rette prøvene, og at prøvene blir laget på en slik måte av de gjenspeiler norske skole— og læreplantradisjoner, og ikke er bestillingsforskning fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD. (©NTB)

Helle.Hoiness@ntb.no