KRISTIANSAND: – Jeg vil ikke legge skjul på at skuffelsen var stor før jul da oppstarten av lindrende avdeling ble utsatt. Hadde vi vært mer informert om hvor vanskelig den økonomiske situasjonen var for sykehuset, hadde vi kanskje ikke reagert så sterkt. Vi vil ikke gjøre situasjonen vanskelige for sykehuset enn den allerede er, sier Oddmund Wallevik, leder av «Sykehuset i våre hender».

På siste styremøte vedtok stiftelsen å overføre til sykehuset hele beløpet på 10 millioner kroner som den har samlet inn fra befolkningen på Sørlandet.

– Det gjør vi fordi bygget står der og vi vil ta det i bruk, sier Wallevik.

I går deltok han på åpningen av lindrende avdeling på sykehuset i Kristiansand. Med dette er to av tre tiltak satt i gang; dagbehandling, og ambulerende tjenester. Årlig skal de gi et tilbud til ca. 150 personer på Sørlandet med kreftsykdommer i siste fase av livet. Oppstarten av sengeposten på 10 senger er utsatt til senest 1. januar 2007. Bestyrtelse

Det vakte stor bestyrtelse før jul i fjor da sykehusledelsen stoppet oppstarten av Lindrende avdeling og sa opp og omplasserte de 35 ansatte. Verken Wallevik eller Wenche Tronstad, leder av Kristiansand Sanitetsforening, ville utbetale de 20 millioner kronene de hadde øremerket til avdelingen.

Siden har det vært holdt mange møter. Partene ble omsider enige om å utsette oppstarten av selve døgnavdelingen halvannet år, mens dagavdelingen ble åpnet i går.

–Vi er glade vi er kommet så langt at vi kan åpne avdelingen. Det har vært en lang vei å gå for å komme hit. Nå må vi legge bak oss det som har vært. Vi får håpe dette går så bra at døgnavdelingen kan åpne før 1. januar 2007, sier Tronstad.

Hun er glad for at avdelingen har fått det hjemlige preget som Sanitetsforeningen har ønsket. Nå vil hun følge med på utviklingen av avdelingen, og håper at Sanitetsforeningens medlemmer kan bidra der som frivillige.

Tronstad har allerede overført fem millioner kroner til sykehusets konto. I går fikk sykehuset de øvrige fem millioner kronene fra Sanitetsforeningen i form av en gavesjekk.

– Vi føler vi med dette kan ta tilbake tilliten fra befolkningen til lindrende avdeling, sier Tronstad.

Blomstrer

De første pasientene kom til dagavdelingen allerede 19. april. Slik beskriver avdelingsleder Svein Mjåland møtet:

– Vi opplever at folk blomstrer når de kommer hit. Folk som ikke har ledd på lenge, begynner å smile her. Folk som har gått på næringsdrikk, begynner å spise kjøttkaker! forteller han Fædrelandsvennen.

Årsaken er de vakre omgivelsene og at de kreftsyke deltar i behandlingsgrupper sammen med fem – syv andre i samme situasjon.

– Visjonen er at avdelingen skal gjøre dagene bedre for pasientene. De kommer hit med mye angst, usikkerhet og redsel for det som skal komme, og mange føler de er til byrde for sine pårørende. Vi ønsker å løfte dem ved å lindre plagsomme symptomer, ved å gi dem hjelp til å mestre situasjonen bedre, ved å gi dem omsorg og ved å gi pårørende nødvendig avlasting, sier Mjåland.

Også Aust-Agders fylkesordfører, Oddvar Skaiaa, roste avdelingen i går.

– Dette er flott. Denne typen avdeling har det vært alt for lite satset på, også i den tiden da vi hadde ansvaret for sykehusene. Dette tilbudet tror jeg vil bety mye for folk, og jeg regner med at også kreftsyke fra Aust-Agder vil kunne benytte det, sier Skaiaa.

Legende kunst

Assisterende fylkeslege Toril Hagerup-Jenssen roste det nye tilbudet.

– Det unike på denne avdelingen er at den legger til rette for mye større grad av brukermedvirkning enn andre deler av helsetjenesten. Det er flott! Sier hun.

I tillegg er hun begeistret for bruken av kunst på avdelingen der tanken er at også kunsten skal lindre kreftpasientenes lidelser. Flere kunstnere har gitt en rekke bilder gratis til avdelingen, blant dem Kjell Nupen og Barbro Raen Thomassen.

– Det er flott at kunstens betydning for mennesket er blitt løftet opp. Dette er et eksempel som burde vært fulgt andre steder i helsevesenet. Det er litt patetisk at først ved livets slutt skal folk få noe pent å se på, sier Hagerup-Jenssen.

Hun ønsker å minne om at lindrende avdeling langt fra er det eneste tilbudet til kreftpasienter på Sørlandet.

– Dette er ett tilbud i tillegg til det som gis på andre sykehusavdelinger, på sykehjem og av hjemmesykepleien omkring i kommunene, sier assisterende fylkeslege i Vest-Agder.