I løpet av søndagen leverte 30.000 skattebetalere selvangivelsen over internett.

– Det var fram til klokken 20. Pågangen avtok utover søndagen, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen til NTB.

Nettpågangen var lørdag kveld så stor at mange ikke fikk levert selvangivelsen. Skatteetaten utsatte derfor innleveringsfristen med ett døgn.

– Over halvparten av alle selvangivelsene var levert elektronisk da den formelle fristen for innlevering løp ut lørdag kveld, opplyser Halvorsen.

I overkant av 1,2 millioner mennesker hadde innen søndag kveld levert inn selvangivelsen over internett, og til sammen har flere enn 1,7 millioner levert over internett, SMS eller telefon. Dette er over en halv million flere enn i fjor.

– Ikke sammenbrudd

Halvorsen opplyser at pågangen avtok utover søndag, men etaten vil over helgen undersøke hvorfor det oppsto trengsel på datalinjene. Men det er ikke snakk om noe sammenbrudd, sier hun.

– Systemene har fungert hele tiden. Da trafikken toppet seg på internett lørdag kveld, ble det «trafikkork» på nett-tjenesten. Dette var særlig merkbart mellom klokken 21 og 22. Denne timen fikk likevel over 14.000 levert selvangivelsen på nett, sier Halvorsen.

Tregheten rammet bare nett-tjenesten, ikke telefon— og SMS-tjenestene. Heller ikke nettstedet skatteetaten.no hadde problemer.

– Det vil ikke være aktuelt å oppgradere datasystemene etter «korken». Systemene er testet for opptil 50.000 innleveringer i timen. Da problemene oppsto, var pågangen 48.000. Systemene har kapasitet nok.

Rekorder

Lørdag ble det totalt levert nesten 280.000 selvangivelser på nett, telefon og SMS. Det ble levert flest på nett, 197.225, mens det ble levert 35.277 på telefon og 46.729 på SMS.

For alle tjenestene er dette det høyeste antall som er registrert på en enkelt dag.

– Den store økningen er først og fremst leveringen på internett, der det ved midnatt 30. april totalt er levert 1.203.511 selvangivelser. I fjor ble det levert 675.346 selvangivelser på nett, sier Lise Halvorsen.