KRISTIANSAND: — Dette er meget alvorlig. Offentlige tjenestemenn høyt oppe i systemet har tydeligvis ikke respekt for politiske vedtak, sier Vidar Kleppe (Demokratene).

Han er opprørt over at fylkeskommunens eierinteresser i Lyngdal kulturhus ennå ikke er tinglyst, mer enn et år etter at fylkespolitikerne ba om at dette skjedde.

Fylkeskommunen bevilget i 2003 fem millioner kroner til kulturhuset. Første halvpart av beløpet ble utbetalt relativt raskt etter vedtaket.

- Finne seg noe annet å gjøre

Men vedtaket ble fattet under forutsetning av at fylkeskommunen skulle sikres en eierandel i bygget tilsvarende beløpet som ble bevilget.

Dette skulle gjøres ved en tinglysning av fylkeskommunens eierandel.

Men det drøyde med tinglysningen. Fylkesrevisjonen ba derfor om at de siste 2,5 millionene ble holdt tilbake til tinglysningen var i orden.

«Revisjonen anser en utbetaling av 2,5 millioner kroner på det nåværende tidspunkt å være i strid med fylkestingets vedtak», skrev revisjonen i et brev til Nærings-, samferdsels og kulturavdelingen (NSK-avdelingen) i mai i fjor.

Likevel ble de 2,5 millionene utbetalt. Og tinglysningen er ennå ikke i orden.

— Dette er langt mer enn en glipp. Kan ikke de ansvarlige her ordne en tinglysning, bør de finne seg noe annet å gjøre, sier Kleppe.

Han vil ta saken opp i kontrollutvalget i morgen.

Fylkesrevisor Bjørn Bjerke kaller det som har skjedd beklagelig.

— Her er det snakk om mye penger. Og tinglysningen skulle vært i orden for relativt lang tid siden. Det virker noe rotete.

Bjerke understreker at et skjøte for fylkeskommunenens tilskudd og eierandel er i orden. Men at en tinglysning er nødvendig for at skjøtet skal få rettsvern.

— Og utbetalingen skulle ikke skjedd før tinglysningen var i orden, slik fylkespolitikerne hadde forutsatt. Det er alvorlig, sier Bjerke.

- Ikke på noen måte alvorlig

Kjell Abildsnes, som leder NSK-avdelingen, mener på sin side dette ikke er noen stor sak.

  • Dette er bare en teknisk sak. Det er Lyngdal kommune som er ansvarlig for dette, men noen opplysninger manglet da skjøtet skulle tinglyses. Men det er ikke på noen måte alvorlig.

— Men pengene ble utbetalt før tinglysningen var klar?

— Vi fikk beskjed om at en tinglysning var i ferd med å bli ordnet. Da mente vår økonomiavdeling at vi kunne anvise for utbetaling. For meg er dette ganske udramatisk. Det er bare snakk om en forsinkelse, noe som ikke er uvanlig, sier Abildsnes.

vidar.udjus@fedrelandsvennen.no