SØGNE Stausland

— Dette blir det første store prosjektet med lavenergiboliger på Sørlandet, opplyser prosjektleder Ole Johan Bueklev fra Torvmoen AS.

Lavenergiboliger er ekstra godt isolert, og har opplegg for varmegjenvinning inne i boligen som reduserer energiutgiftene med rundt 50 prosent.

Og enda mer uvanlig er at all oppvarming blir på gass: Det blir vannbåren varme til radiatorer basert på flere gasskjeler, og både peis, komfyr og utegrill blir gassfyrt.

Dermed blir strømforbruket forsvinnende lite, sammenlignet med vanlige boliger.

— Det blir kun strømforbruk på teknisk utstyr og lys, og det er kanskje dette strømmen skal brukes til i fremtiden? Strøm er jo en knapphetsvare, og sånn sett er dette et pilotprosjekt, fremholder Bueklev.

FARVEL, PANELOV

N.

For to uker siden skrev Fædrelandsvennen om 100 nye leiligheter som bygges på Tangvall, med panelovn som eneste varmekilde.

Entreprenørene fikk på pelsen av politikere og boligkjøpere, som anklager dem for å tenke kortsiktig profitt.

— Fremtidens boligkjøpere vil etterspørre høyere kvalitet på boligene og være mer miljøbevisste. Om boligen koster seks-syv prosent mer, tror jeg markedet er villig til å betale prisen. Dette spares ganske fort inn i lavere energibruk, hevder prosjektleder Bueklev.

Til daglig leder han Repstad Eiendom, som eier 70 prosent av Torvmoen AS. Søgne kommune eier de resterende 30 prosent, og kan nå gjøre gode penger på boligsalg.

Heller ikke ordføreren er i tvil om at folk vil investere noen ekstra kroner mot å få langsiktige besparelser på både miljø og lommebok.

BILFRITT.

  • Jeg har tro på at entreprenørene etter hvert vil se dette selv, selv om det gikk litt skeis på Tangvall. Hvis markedet etterspør noe, vet de hva de må tilby, uttaler Eli Løite.

Torvmoen blir et miljøprosjekt på mange måter. Det blir tilnærmet bilfritt i gatene, noe som også betyr trygghet for barna.

Parkeringskjelleren er allerede utgravd etter mange års sanduttak. Den skal romme 150 biler. Inne på området blir det kun tillatt med korttidsparkering, med unntak for bevegelseshemmede.

Boligområdet er tuftet på hagebymodellen fra Oslo, og inneholder store, åpne grøntområder mellom husrekkene. Sjeldent nok ønsker naboene prosjektet hjertelig velkommen, fordi de føler dagens sandtak er utrygt for barna.

Salgsstart er satt til februar, og det blir to byggetrinn. Det første ferdig i 2008, det neste i 2010. FAKTA

Torvmoen

Repstad Eiendom (70 prosent) og Søgne kommune (30 prosent) eier sammen Torvmoen AS, som skal utvikle det gamle sandtaket på Stausland.

For et år siden ble arkitektkonkurransen avsluttet, og man ville satse på en hageby etter modell fra Oslo.

I tillegg til 110 kjedede eneboliger, rekkehus og leiligheter, kommer 14 eneboliger. Salgsstart blir i februar.