VENNESLA: — Det er været som bestemmer hvor mange komper og kompetter jeg skal lage. Blir det kaldt eller mye nedbør stuper salget. Det er spesielt de eldre som ser været an før de legger ut på handletur med spann eller gryte.Det sier 55-åringen som de ti siste årene har laget komper på løpende bånd. De siste fem årene har han holdt til i de tidligere slakterilokalene i kjelleren av Eikelandsbygget i Vennesla sentrum. I løpet av en uke ruller 1600 komper og kompetter (mindre komper) mellom hendene hans. - Før var komper livretten min, men nå foretrekker jeg andre retter. Etter å ha stått i Kompekjelleren fire lange dager i uken, er det ikke fritt for at jeg har lyst på noe annet til middag. Kjøttkaker smaker bra, sier han. Det var tilfeldigheter som gjorde at Gunnar Arne Andreassen begynte med komper. Han er opprinnelig utdannet glassmester og har jobbet som bilselger i Mandal. Da han begynte som nattevakt på tidligere Arnes Motell på Moseidmoen i Vennesla, begynte han så smått å hjelpe til litt på kjøkkenet, og siden har interessen for matlaging bare økt.Gunnar Arne Andreassen har lange dager i Kompekjelleren. Mandag til torsdag er han på plass klokken halv fem om morgenen. Fram til klokken elleve skreller han og kutter poteter, blander i potetmel, vrir og ruller ut delikatessene. Helt til slutt putter han i kjøtt og flesk og fyller de store kompegrytene nesten til randen. Etter én til to timers koking er kompene ferdige.Noen minutter før klokken 11 om formiddagen låser Gunnar Arne Andreassen opp døra og setter ut salgsskiltet. Det går ikke mange minuttene før de første kundene kommer. Flere er faste kunder. Ferdige komper er veldig grei mat for oss som er alene sier Oddvar Vennesland. Like etter kommer innehaveren av bokhandelen Vennesla Libris, John Terje Ruenes, for å kjøpe kompelunsj til sine ansatte.Halv fem er det stengetid, og arbeidet med å gjøre rent i produksjonslokalet kan ta til. - Etter over 13 timer på jobb er det ikke mye igjen av meg. Legen min sier at det er greit at jeg føler med som en 20-åring, men at jeg ikke trenger å oppføre meg som en. Jeg bruker stort sett fredagen til å komme meg på, og nyter helgen, sier Gunnar Arne Andreassen.De aller fleste kompene selges over disk i Kompekjelleren, men noe går også til kantiner og Blå Kors kafeen i Kristiansand. På forespørsel kan også lag og foreninger bestille komper til helgearrangementer.