KRISTIANSAND: — Helt sykt. Nå må vi varme opp middag hjemme, sier Inger Britt Andersen (63), stamgjest ved kafeen på Ternevig sykehjem i flere år.- Jeg kommer mest for å treffe folk. Hvor jeg skal gå når kafeen stenger, aner jeg ikke, sier Olga Klungland (78).I går koste de seg med stekt lyr og rabarbrasuppe til 65 kroner i kafeen på Ternevig.1. januar 2006 festes kroken på denne døra. 1. juli i år lider kafeen på Grimtunet samme skjebne.Det kommunale selskapet Kjøkkenservice har selv besluttet å innstille kafédriften ved de to sykehjemmene. Det bekrefter konstituert enhetsleder Thor Kjell Kaddeberg i Kjøkkenservice:- De to kafeene har for få brukere. Kjøkkenservice taper for mye på å drive dem. Heller ikke kafédriften ved de store omsorgssentrene er lønnsom, sier han.Likevel sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen at ingenting er bestemt.- En arbeidsgruppe vurderer ulike sider av servering ved omsorgssentrene. Gruppen skal levere sin anbefaling om måneds tid.- Så ingenting er bestemt?- Nei. Gjennomgangen vil vise hvilke kafeer som overlever.Ikke desto mindre har 22 ansatte ved matleverandøren Kjøkkenservice fått beskjed om overføring til den kommunale stillingsbanken fra nevnte datoer.- Veldig kjedelig. Vi vet ingenting om fremtiden. Det er trist både for oss og folkene som trenger oss, sier Vilma Bazaes bak kafédisken på Ternevig.- Det blir veldig rart, ja. Jeg har jobbet i kafeen siden sykehjemmet var nytt i 1981, sier Brit Fosse, som legger til:- Lurer på hva som skjer med oss når vi blir gamle?- Ikke sant? De kutter mer og mer. Dette er frustrerende. Nå må politikerne skjerpe seg, mener Vilma Bazaes, som legger til:- Vi må ut og protestere. Dette går ikke an! Ikke politisk behandlet

Men denne gang skal ikke politikerne ha skylden.Saken har ikke vært til politisk behandling.Enhetsleder Per Vassbotn lover at Ternevigs beboere kan se lyst på nærmeste fremtid.- Sykehjemsavdelingen skal bygges om og inneholde åtte mottakskjøkken. Modellen blir som de andre omsorgssentrene som ikke har tradisjonelle kjøkken eller kafeer. Dette er en kvalitetssikring, samtidig som beboerne får større fellesarealer. Dessuten bygger vi om til anretningskjøkken i en utvidet dagavdelingen for 23 brukere.Vassbotn legger til at alt for få bruker Ternevigs kafé til at driften kan forsvares. Han ønsker ikke å risikere færre pleiere for å drive kafé med egne midler.