KRISTIANSAND: — Det løper løpsk. Og vi kan ikke ha det sånn, sa KrFs veteran Harald Sødal i bystyret i går kveld, og trakk fram et bygg i Østre Strandgate som et «skrekkens eksempel» på visuell forsøpling.

Lars Langeland leier leilighet der, og eier en av parabolene.

Han synes politikerne skal passe seg for å blande seg opp i hvor parabolantenner plasseres.

— Jeg er enig i at tre på hvert hus ikke går. Men antenner må stå der signalene kommer inn, sier han - og lurer på hvordan politikerne har tenkt å få til et regelverk som fungerer i praksis.

Sødal, som skapte munterhet i bystyret med uttrykket «tallerkenhyller», mener estetikken må gå foran tv-signalene.

Enstemmig

Et enstemmig bystyre deler bekymringen og krever at teknisk direktør Ragnar Evensen kommer tilbake til bystyre med en vurdering rundt et regelverk for hvordan og hvor parabolantenner skal være lovlig, hvor det skal være lov å henge luftkabler og hvor koplingsbokser skal plasseres.

Når forslagene er klare, vil bystyret ta endelig stilling til om du og jeg må søke om hvor vi henger opp tallerkenene.

Liten glede

Men Ragnar Evensen og byråkratene tar fatt på oppgaven med liten glede. Evensen advarte mot nye regler i bystyret i går - og spurte om dette var en oppgave politikerne egentlig ville prioritere.

— Vi har knapt med ressurser og det er en del lovpålagte oppgaver som må prioriteres først, sa han.

Byutviklingsstyrets leder, Hans Otto Lund (H), undrer også på hvordan reglene skal kontrolleres, men stemte likevel for å be om at det lages forslag til regler.

I dag er det kun parabolantenner over 1,2 meter i diameter det må søkes om å sette opp. Det er de aller færreste.

Alle andre paraboler kan settes opp hvor som helst, med mindre de er til vesentlig sjenanse eller ulempe. Den som setter opp har ansvaret for at antennen ikke er til vesentlig ulempe. Ingen kontrollerer.

Kabler

Venstres Dag Vige var også opptatt av kablene i luft - og sa at et strengere regelverk er påkrevd - særlig i forhold til de tykke tv-kablene som øker i antall.

Teknisk direktør Evensen var enig i at alle kabler bør i bakken, men sa at kommunen i sin tid ga dispensasjon til Agder Bredbånd, et selskap Agder Energi er med i - og derfor er det vanskelig å nekte andre.

Hva mener du? Si din mening på www.fvn.no