Kristiansand: Tirsdag formiddag ringte han og utga seg for å være sønn av daglig leder i et kristiansandsfirma. Han skulle ha fire nye mobiltelefoner til et firma, med betaling på faktura.

— Vi svarte som vanlig at det var greit, så lenge han hadde rekvisisjon. Kort tid etter ringte han tilbake fra samme mobilnummer, og utga seg for å være daglig leder i samme selskap som ringte for å gi klarsignal for telefonkjøpet. Jeg hørte at han forvrengte stemmen, men lot som ingen ting og sa at han bare kunne komme ned, slik at vi kunne få tatt ham, forteller daglig leder i Klart Svar Kristiansand, Jon Arild Albrektsen.

Albrektsen kontaktet selskapet 18-åringen sa han representerte, og fikk beskjed om gutten ikke hadde noen som helst tilknytning til selskapet.

Da unggutten kom inn i butikken kort tid etter, var han ikledd genser med logoen til selskapet han utga seg å være fra.

— Han visste godt hva han skulle ha. Fire dyre mobiltelefoner uten binding, sikkert for å selge videre. Vi holdt ham igjen til politiet kom, og har anmeldt ham for forsøk på bedrageri. Han er også anmeldt for det samme av selskapet han utga seg for å komme fra, sier Albrektsen.

Klart Svar har opplevd flere forsøk på svindel siden de åpnet på nytt i januar i år.

— Det er et problem, vi har vel hatt to-tre tilfeller av gode forsøk på svindel. Hver av gangene dreier det seg om utstyr for mellom 10.000 og 20.000 kroner, men hittil har vi heldigvis avslørt alle, sier Albrektsen.

Politiførstebetjent Arild Sørensen ved Kristiansand politikammer bekrefter at 18-åringen ble tatt hånd om av politiet etter det mislykkede svindelforsøket.

— Gutten ble hentet i butikken ved 16-tiden tirsdag, og måtte sitte inne over natten før vi hadde folk som kunne avhøre ham. Han tilsto det han var tatt for, og fikk gå litt utpå formiddagen onsdag, forteller Sørensen.

Han kjenner ikke til lignende forsøk på å svindle til seg mobiltelefoner, men tror en del som forsøker seg på svindel blir oppdaget og stikker av. Han anbefaler butikker å være på vakt, og gjerne kontrollere identiteten til de som handler på vegne av andre. Mari Helland