Mandal: Samtidig har Fylkesmannen i Vest-Agder fått beskjed om å følge bedre med på vedtak som gjøres i de enkelte kommuner.

Det var gått nesten tre år etter at planutvalget hadde avvist Fylkesmannens klage mot byggetillatelsen før Fylkesmannen protesterte mot vedtaket. Begrunnelsen var at Fylkesmannen ikke hadde fått særskilt melding, men bare en kopi av vedtaket. Det var under befaring på ei nabotomt i vår Fylkesmannen registrerte graving på ariansentomta. Da ble det krevd øyeblikkelig byggestopp.

Settefylkesmannen har vist til at planutvalget ordnet opp med alle formelle feil Fylkesmannen i Vest-Agder hadde påpekt da tillatelsen først ble gitt. I det nye vedtaket som ble sendt fra planutvalget i august 2001, ble det utrykkelig gjort oppmerksom på at det var klageadgang på vedtaket. Da var det opp til Fylkesmannen i Vest-Agder om muligheten skulle benyttes, uttaler settefylkesmannen. Samtidig pekes det på at det ikke kan fremsettes klage når det er gått mer enn ett år siden vedtaket ble truffet.

— Settefylkesmannens avgjørelse er som ventet, men man kan aldri føle seg trygg. Det vil neppe bli spesiell feiring hjemme i kveld, sier Birger Ariansen.

Hyttesaken startet med at saksbehandlerne fra kommunen og fylket gikk på feil eiendom og derved beskyldte Ariansen for å ha satt i gang uten tillatelse. Fylkesmannen påklaget byggetillatelsen planutvalget gav, men ble avvist fordi klagen kom for sent. Dermed ble settefylkesmann fra Aust-Agder trukket inn og krevde at planutvalget måtte se bort fra at fristen ikke var holdt. Avgjørelsen ble påklaget til Sivilombudsmannen, men fikk ikke medhold.