herefoss: Selvfølgelig var kamskjell den første av mange retter på menyen. Torgrim Eggen ledet gjestene gjennom måltidet med tekster om andre fantastiske råvarer som safran, roquefort og sjokolade. Mens kjøkkenet sørget for at gjestene fikk smake på retter med akkurat disse råvarene.Forfatteren av suksessromanen «Trynefaktoren» er mer enn alminnelig interessert i mat.— Denne interessen lekker ut av alle romanene mine, sier Eggen. Vi sitter i solen og ser ut over vakre Herefossfjorden. Eggen gjør seg klar til kveldens «forestilling». Han er hyret inn av Hermann Foss, som er kveldens «seremonimester» på Åsines. De traff hverandre i Provence i fjor, da kom ideen til denne middagen i Herefoss.Eggen sendte opp forslag til råstoffer, og nå er han her, langt fra trestjernes restauranter i Provence, lett forundret over at man også i de indre bygder i Norge har et slikt tilbud som spisestedet Åsines.På kjøkkenet gjorde kjøkkensjef Torhild Foss og søsteren Åse Dorov ideene fra Eggen om til sanselig virkelighet; først kamskjell, så reker med mango og chili, østers, breiflabb med safransaus, vaktler med trøfler og bær, roquefort, jordbær med ingefær, og til slutt et lite stykke av «det svarte sakrament» - sjokolade. Det var farlig godt! Litteratur og kokekunst

— Jeg mener det er veldig nært forhold mellom litteratur og kokekunst, sier Eggen. Han nevner store franske forfatternavn som Alexandre Dumas, Marcel Proust og Victor Hugo. I Norge har vi Aleksander Kielland og Jens Bjørneboe. Og nå altså også Torgrim Eggen, som snart kommer med en bok om mat. Det er slett ingen kokebok, men fortellinger om mat og drikke, en del personlige opplevelser og en del kulturhistorie. Dessuten er det mye ren populærvitenskap om matvarer.Noe av dette delte Torgrim Eggen med gjestene på Åsines en fredagskveld i august. Mye faktakunnskap kombinert med en dæsj elegant humor, noe gjestene satte stor pris på mens de ventet på neste rett og hygget seg med god vin. Kokekunst som hobby

— Kokekunst er hobbyen min. Jeg har brukt masse tid på å lære meg å lage mat. Innvandrerbutikkene i Oslo ga meg støtet til min matinteresse. Jeg serverer gjerne en syvretters meny, forteller Eggen. I følge hans samboer Lillian Reif, er det Eggen som lager maten også til hverdags der i huset.- Jeg er ingen matsnobb. Spesielt i Oslo opplever jeg matsnobberi som går over alle støvleskaft, sier Eggen, men forteller også om restaurantbesøk ute i Europa, om berømte El Bulli nord for Barcelona, der menyen besto av 35 retter, masse humor og ironi. Et sted for spesielt interesserte. - Det var en utrolig opplevelse. Jeg har vært heldig. Takket være mine oppdragsgivere har jeg spist på de beste restauranter i verden, sier forfatteren.En fredag i august var han på Åsines i Herefoss og delte sine kunnskaper om mat med gjestene. Det krevde mye av både kjøkken- og servingspersonell, men det fristet til gjentakelse, forteller vertskapet på Åsines. Og gir oss en smakebit fra kveldens meny: