FELLESKJØPET: Aud Karin Andreassen (t.h.) og Gro Anette Heistad synes det er rett og rimelig å kle seg i felleskjøpets antrekk når de skal på jordefest. Foto: Sondre Steen Holvik
TREFFER KJENTE: Oddleif Bakke (nærmest) og Ronny Stenbråten synes jordefesten er en glimrende anledning til å treffe gamle kjente. Her slår de av en prat i det provisoriske herretoalettet. Foto: Sondre Steen Holvik
FULL FEST: Det ser nesten ut den reneste minimusikkfestivalen på jordet i Øvrebø. Tre band er hyret inn for å spille bygdefolket inn i natten. Foto: Sondre Steen Holvik
jordefest-5.jpg Foto: Sondre Steen Holvik
jordefest-6.jpg Foto: Sondre Steen Holvik
jordefest-7.jpg Foto: Sondre Steen Holvik
jordefest-8.jpg Foto: Sondre Steen Holvik
jordefest-2_2.jpg Foto: Sondre Steen Holvik
jordefest_2.jpg Foto: Sondre Steen Holvik
jordefest-3_2.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

VENNESLA: — Det er sjette gang vi arrangerer denne jordefesten. Jeg håper bare at ikke regnet har skremt vekk for mange, sier Daniel Bjerland, som er en av arkitektene bak festen.

Bygdefest

Det hele begynte med en lastebil og et musikkanlegg for fem år siden. Deretter har det bare ballet på seg. Midt i august de siste årene har folk fra Øvrebø, Vennesla, Iveland, Evje og Hornnes og andre bygder truffet hverandre på det samme jordet i Øvrebø.

— Det har bare ballet på seg. I år tror jeg vi har brukt mellom 250.000 og 300.000 på denne festen. Vi hadde 930 besøkende i fjor. Vi satser på å bikke 1000 i år. Det er klart jeg er litt nervøs for at ikke det skal gå i hop, sier Bjerland mens han ser etter lysninger i skydekket.

Felleskjøpskjoler

Lengst framme på jordet står en stor scene til bandene. På den ene siden er det satt opp et seksti meter langt telt med sitteplasser til flere hundre. På den andre siden av jordet står slakteren og griller griser for harde livet.

Og innimellom alt dette sviver folk rundt og tar seg en svingom eller snakker med kjente som de ikke har sett på lenge.

— Jordefesten er gøy, sier Aud Karin Andreassen og Gro Anette Heistad fra Vennesla.

Begge har kledd seg i kjoler laget i Felleskjøpets farger.

— Det er jo jordefest, da kan du ikke stille i dongeribukse og fin topp, sier Heistad.

Lens og prat

Når festen har rukket å bli noen timer gammel, er det godt med folk på området. Mange står i kø for å komme inn på området, mens andre har tatt oppstilling på det provisoriske herretoalettet.

— Det er her vi møter Øvrebøfolk, sier Ronny Stenbråten fra Røyknes.

Han rekker å slå av en prat og slå lens samtidig. I båsen ved siden av står Oddleif Bakke som har flytta til Vennesla.

— Her treffer du folk som du ikke har sett siden ungdomsskolen. Det er det som er bra med slike samlinger.

— Hva prater dere om?

— Nei, det går helst i skoleminner og sånne gamle historier. Det er litt lettere å prate når en er i feststemning, vet du, sier Bakke.

Klokka nærmer seg 23. Jordet som festen holdes på begynner å likne en gjørmehaug. Det ser ikke ut til å affisere festdeltakerne i nevneverdig grad.