KRISTIANSAND: Innslaget gikk først på NRK Sørlandets sending klokken 1840, men ble også sendt i Dagsrevyen etterpå, hvor arendalsmannen og ankermannen Jon Gelius flirte godt av den originale fiskehistorien.

Poenget var at hobbyfiskeren Bjørn Lian (62) fra Mandal hadde fanget en juletorsk med en halvspist mus hengende ut av gapet.

Men da NRK Sørlandet besøkte fiskeren, var musa for lengst kastet i sjøen. Fiskeren fanget nemlig torsken for en uke siden. Derfor ba NRK Sørlandet Lian drepe en ny mus, og putte den i kjeften på torsken.

Så kunne distriktssendingen presentere en artig sak, med arrangerte bilder. Og det ble aldri opplyst i sendingen at dette ikke var den aktuelle musa.

— Hvis vi har presentert en historie som sann og brukt arrangerte bilder uten å opplyse om det, er det ekstremt teit og svært amatørmessig. For oss som jobber med journalistikk, er det barnelærdom at slikt ikke skal skje, tordner Dagsrevy-redaktør Grethe Gynnild Johnsen til VG og forteller at illustrasjonsbilder brukes svært sjelden og om det skjer - skal det opplyses om det.

NRK Sørlandet innrømmer fiskebløffen til VG.

— Musa satt selvfølgelig ikke i kjeften fremdeles. Men det dreide seg om en helt uskyldig sak, der vi fant ut at det burde være en mus med i bildet. Vi burde sagt at det var illustrasjonsbilder, men det skjedde ikke, forteller vaktsjef Johan Christian Sandvand i NRK Sørlandet.