Oslo (NTB-Mats Rønning): Det måtte en statsminister til for å få opp stemningen blant de rundt 100 frammøtte ved Kristelig Folkepartis valgvake på Royal Christiania Hotel i Oslo mandag. Stående applaus og lystige rop fikk avløse den nedtrykte og avmålte stemningen i noen få minutter da Kjell Magne Bondevik gjorde sin entré ved 22-tiden. Men selv ikke en opplagt og godt forberedt statsminister klarte å få delegatene til å glemme at KrF lå an til å gjøre sitt svakeste lokalvalg siden andre verdenskrig.Ifølge valgdagsmålingen til NRK kunne partiet vente seg en oppslutning på 6,6 prosent, mens TV 2s var noe mer optimistisk med 7,6 prosent av stemmene. For å finne tilsvarende tall må vi tilbake til partiets svakeste kommunevalg etter krigen — i 1963 - da KrF oppnådde 6,8 prosents oppslutning.

-Jeg er så glad i KrF at når partiet ikke gjør et godt valg, så går det inn på meg. Valgkampen klarte ikke å gi oss det løftet vi hadde håpet på. Samtidig er det gøy at vi gjør det bra i kommuner som Kristiansand og Osen i Sør-Trøndelag, hvor vi har en opplagt 104-åring på listene. Det er ikke annet for oss å gjøre enn å brette opp ermene og komme sterkt tilbake, sier Bondevik.

Partileder Valgerd Svarstad Haugland trøstet seg med at oppslutningen om partiet ser ut til å bli bedre enn ved innledningen av valgkampen. Men hun måtte raskt oppgi målsetningen om å gjøre et like godt valg som sist. Da oppnådde partiet 10,1 prosents oppslutning i fylkestingsvalget og 9,3 prosent i kommunevalget.

-Når noen vinner, må andre tape. Denne gang ser det ut til å bli vår tur til å gå ned, sier partilederen.