KRISTIANSAND: — Paragraf 10 i plantehelseloven er klar om at skadegjørere skal fjernes. Vi har vært på befaring og selv sett at det er en del snegler i anlegget til Randesund Planteskole, sier seksjonssjef Niels Richard Nyberg i Mattilsynet i Vest-Agder.

Befaringen skjedde fredag for halvannen uke siden, få dager etter at Fædrelandsvennen hadde avslørt at planteskolen sprer snegleplagen, og at iberiasnegle har vært i anlegget i årevis.

— Det er kritikkverdig at ikke planteskolen har gjort mer på et tidligere stadium. Men nå har vi hatt en fin dialog. Og planteskolen setter inn nødvendige tiltak. I samråd med Plantevernet er det kjøpt inn kjemiske midler. Inntil de kommer på plass, er arbeidet med plukke snegler intensivert i anlegget, sier Nyberg.

Mattilsynet har tidligere ikke aksjonert spesielt i forhold til iberiasnegle. Nyberg sier det nå vurderes å kontrollere flere hagesentre på Sørlandet fremover.

— Hvorfor har det ikke vært omfattende kontroller før?

Iberiasnegle står ikke spesifikt nevnt på listene over alvorlige skadegjørere. Derfor har ikke slike kontroller blitt prioritert, sier Nyberg.

Ingen tok telefonen da vi gjentatte ganger ringte Randesund Planteskole for kommentar mandag.