KRISTIANSAND: — Vi setter kvalitet høyt. Hvis noe har gått ut på dato, så skal det ikke selges. Så enkelt er det, sier Terje Rogstad, daglig leder på Maxi Lund.Det er torsdag og nøye sortert matavfall fra Maxi skal til Støleheia. I bakrommet på matbutikken står det dunker med reker, kjøtt og fisk. En ansatt kommer med en trillevogn sjokolade og andre søtsaker. Alt er fremdeles fullt spiseselig, men «best før»-datoen begynner å nærme seg.- I vår butikk skal vi ha stort utvalg og selge alle varer som produseres. Da skal vi også teste ut nyheter. Selger de ikke, blir de altså kastet, sier Rogstad. 24 millioner

Rogstad viser fram en eske kokos-sjokolade som ikke ble noen stor suksess blant kundene. Nå går den i søpla.- Vi har 25.000 varelinjer her. Det er så mange at du risikerer at slike ting skjer, sier han.En ringerunde til matvarebutikker og andre som kjenner bransjen, viser at omtrent en prosent av omsetningen i en butikk er mat som blir kastet. Med en totalomsetning på 2,4 milliarder vil det si at butikkene i Kristiansand, Søgne, Songdalen og Vennesla kaster mat for 24 millioner.Et overslag som kommunens renovasjonsavdeling gjør for Fædrelandsvennen, viser at butikkene kaster rundt 700 tonn mat i året.Rogstad minner om at det er så og si umulig å unngå svinn. I hvert fall ikke når du har bestemt deg for å selge brød til kundene helt fram til forretningen stenger kl. 21.00.- Du forventer at du skal finne spiralloff og kneip når du kommer hit kvart på ni. Og finner du det ikke her, så går du et annet sted. Derfor vil det være litt til overs på slutten av dagen, sier Rogstad. Spiselig

På Maxis bakrom ligger det reker som ikke lukter spesielt godt lenger. Men her er også sjokolade som er fullt spiselig, men der «best før»-datoen nærmer seg.Og slike ting vil ikke Maxi ha i hyllene sine. Selv om de kan selge det etter at «best før»-datoen har gått ut.- Akkurat det skjønner jeg ikke. Etter mitt skjønn kunne butikkene godt ha solgt disse varene. Det er ingen helsemessige farer med å spise varer der «best før»-datoen har gått ut, sier Nils Richard Nyberg, seksjonssjef i Mattilsynet.Det er daglig leder Rogstad klar over.- Vi kan selge varene for halv pris, men enkelte kjeder ønsker ikke at vi skal ha varer i forretningen som har overskredet «best før»-datoen, sier han.Matavfallet fra Maxi går til gjenvinningsanlegget på Støleheia. Det er hit det meste av maten fra foretningene i Kristiansandsområdet havner. Noe går fortsatt til dyrefor, men ifølge leder for Renovasjonsselskapet for Kristiansands regionen, Sigurd Tvedt, er det snart slutt på dette på grunn av nye EU-regler.- Det skyldes problemene som har vært med ku-galskap. Derfor skal alt etter hvert til gjenvinning, sier Tvedt.