— Vi har et fantastiske rekreasjonstilbud her i Norge. Det er noe for alle, alt etter hva folk evner. Du kan drive friluftsliv på verandaen eller her, under en presenning på Kreklingeberg i Setesdal Austhei, 900 meter over havet, sier fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund til Fædrelandsvennen i den vakre fjellnaturen der gradestokken vil krype nedover mot både fem og kanskje tikuldegrader i løpet av natten.

Tidligere tirsdag sparket han i gang Friluftslivsåret 2015 ved å koke kaffe på bålpanne utenfor fylkeshuset i Arendal.

Alle på huset ble servert av han og fylkesmann Øystein Djupedal. Aktiviteten var av det overkommelige slaget for nettopp å vise at friluftsliv er så mangt – pilkasting.

Senere holdt han appell foran rådhuset i Arendal der budskapet igjen var hvor det er viktig å drive friluftsliv, alt fra til det enkle, via hyggelige fisketurer med pølsebål med familien, til det ekstreme.

Kameratgjeng

— Aktivt friluftsliv gjør så godt for helse, humør og samhold mellom venner og familie, sier Lund.

Les også: Her sparker kronprinsparet i gang Friluftslivsåret

Rundt seg ved bålet i den halvannen meter dype snøen har han sønn Osvald og sønnens kamerat Aslak Homme, begge 12 år, og kameratene Vidar Homme og Erling Sagneskar.

Ordførere fra Aust-Agder brant bål på Himmelsyna i Evje og Hornnes og overnattet i lavvo. Fra venstre Leiv Rygg (Bygland), Arild Windsland (Birkenes), Sigmund Pedersen (Froland), Jon Rolf Ness (Bykle), Hans Antonsen (Grimstad) og Bjørn Ropstad (Evje og Hornnes). Foto: Privat

— Endelig får Bjørgulv prøve skikkelig friluftsliv, fleiper Sagneskar, som både har gått på ski over Grønland og funnet legendariske Helge Ingstads leirplass i Canadas villmark.

Seks ordførere på Himmelsyna

Også i Evje og Hornnes hadde ordførere samlet seg til overnatting ute i naturen, i lavvo under den 649 meter høye Himmelsyna.

Rundt bålet på fjelltoppen var ordførererne Leif Rygg fra Bygland, Arild Windsland fra Birkenes, Sigmund Pedersen fra Froland, Jon Rolf Ness fra Bykle, Hans Antonsen fra Grimstad og verten fra Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad.

Vardebrenning?

- Siden dere først samlet dere rundt bålet og så gikk ned til lavvoen, var det vel det som vardebrenning å regne dette, Ropstad?

— Ja, vi brant bål for enighet om fylkesgrense og kommunegrenser, ler ordføreren fra KrF.

Dette er første gang Ropstad overnatter utendørs midt på svarte vinteren, forteller han.

Men han regner seg som skikkelig forberedt med både varmedress og ull under. Dessuten er det vedovn i lavvoen.

— Kveldsmaten er pølser, hamburger og solid setesdalssuppe, så dette blir bra, sier talsmann Bjørn Ropstad.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook