— Dette framstår veldig amatørmessig. Kommunen burde ha funnet en annen løsning enn å bruke 15-åringer til å lage en

Audnedøl Stian Lejbølle reagerer sammen med flere andre i kommunen på bruken av elever i en undersøkelse om kommunesammenslåing. Han mener det hele er useriøst. Foto: Målfrid Marie Lejbølle

undersøkelse om et såpass alvorlig tema, mener audnedølen Stian Lejbølle.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Før helga fikk de fleste innbyggerne brev i posten om at de kan bli ringt opp i undersøkelsen. I alt skal 400 audnedøler bli ringt opp.

Innbyggerne blir bedt om å ta stilling til hvilke av de tre alternativene til kommunesammenslåing de ønsker (se faktaboks).

— Hvordan er dette kvalitetssikret? Hvordan er man sikker på at det blir plukket ut et tilfeldig utvalg? Og hvordan sikres anonymiteten i en så liten kommune som vår, spør Lejbølle.

- Ikke anonymt

Han er ikke alene om å spørre. Kommunestyrerepresentant Steinar Fuglestveit (Ap) forstår heller ikke hvordan dette kan være anonymt.

Det er ikke mye anonymt da

— Selv om det er slik at elevene ikke vet at det er til meg de ringer, så svarer jeg jo med navnet mitt. Det er ikke mye

anonymt da, sier han oppgitt.

Han spør også om man kan pålegge 15-åringene taushetsplikt. — Har de spurt foreldrene deres, undres Fuglestveit.

Kan ikke pålegge

Det har ikke kommunen.

— Det er jo fordi vi ikke kan pålegge mindreårige å ha taushetsplikt, sier ordfører Tønnes Seland.

I november hadde Audnedal kommune folkemøte om kommunesammenslåing, der bildet er ordfører Tønnes Seland er tatt. Foto: Jarle R. Martinsen

Han mener likevel at anonymiteten er godt dekket.— Elevene vil få telefonnumrene utlevert uten navn, telefonnummer som er plukket helt tilfeldig ut av et eget dataprogram, sier Seland.

Han får følge av rådmann Kjell Olav Hæåk.

— Vi skjønner at elevene kanskje vil kjenne igjen både stemme og telefonnummer. Men det er helt frivilllig å svare selvsagt. Dessuten tenker vi at temaet ikke er taushetsbelagt i den forstand. Hva du mener om kommunesammenslåing rammer ikke privatlivet ditt, sier Hæåk.

- Underlig

I brevet til innbyggerne heter det at resultatet av undersøkelsen «vil danne grunnlaget for det videre arbeidet» om kommunesammenslåing.

— Undersøkelsen kan altså få en avgjørende betydning for Audnedals framtid. Da blir det spesielt merkelig å la urutinerte

skoleelever gjennomføre den og ikke et profesjonelt firma, mener Stian Lejbølle.

Men Seland forsikrer at undersøkelsen kun er en veileder for det videre arbeidet.

— Dette er altså ikke en avstemning, sier Seland.

Han sier at dette er en måte å engasjere kommunens ungdommer på i spørsmålet.

— Her får ungdommene inngående kunnskap og innsikt om kommunesammenslåing, sier Seland.

Bruker egen telefon

Elevene bruker sin egen telefon til å ringe, og vil derfor få 200 kroner i kompensasjon for det. Ut over det får de ingenting. Ordføreren sier likevel at kommunen ikke bruker elevene for å spare penger framfor et profesjonelt byrå som ville ha kostet flere titusen kroner.

— Nei, vi ønsker å engasjere elevene i saken om kommunesammenslåing. Dessuten vil dette gi dem mulighet til å bruke blant annet matematikk i praksis, sier han.