— Kristiansandsfjorden var tidligere en av de mest forurensede fjordene i Norge. Nå er det trygt å spise fisk fanget i indre havn. Dette er kjempeflott, sier Alena Bohackova, miljørådgiver ved by- og samfunnsenheten i Kristiansand kommune, på Kristiansands kommunes hjemmesider.

Det var Matportalen.no som først publiserte gladmeldingen om at det nå er trygt å spise fisk fanget i Kristiansand havn og i Kristiansandsfjorden.

Advarer mot blåskjell og krabber

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har etter oppdrag fra Fylkesmannen i Vest-Agder gjennomført fire miljøundersøkelser. Det er på bakgrunn av disse at enkelte typer sjømat nå er friskmeldt.

Stasjonær fisk ikke undersøkt

Undersøkelsene viser at miljøgiftene i torsk i området inneholder miljøgifter langt under grenseverdiene. Såkalt stasjonær fisk er ikke undersøkt.

— Det er få fete fiskearter som er stasjonert i et så lite område. Dessuten er det en generell nedgang av miljøgifter i hele området, opplyser Harald Nordås, seniorrådgiver i Mattilsynet, på Matportalen.

Advarer fortsatt

Miljøgifter i blåskjell skal være synkende.

— Dette er positivt, men nivået er likevel over grenseverdiene. Derfor advarer vi mot å spise blåskjell fra området, sier Nordås.

Undersøkelser av såkalte taskekrabber viser lave verdier av miljøgifter i selve klørne. I brunmaten er nivået fortsatt høyt. Derfor advares det mot å spise brunmat fra krabber fanget i Kristiansandsfjorden og Kristiansand havn.