— Vi ble tipset om at Nordmannshelleren var i ferd med å bli ødelagt og varslet kommunen og fylket som stoppet anleggsarbeidet.

En steinblokk som står på skrå oppover fjellet danner Nordmannshelleren. Foto: Torbjørn Witzøe

Dette kulturminnet har i alle år vært kjent blant de som bor i området, og barn har i generasjoner utforsket det lille rommet som er dannet bak steinblokka som står på skrå oppetter fjellveggen. Det er ikke dokumentert at noen har bodd folk her over lengre tid. Det er jo ikke plass til mer enn et par personer her, sier Anne-Berit Erfjord i Kvinesdal historielag.

Det var i forbindelse med bygging av tilkomstvei opp til et ny boligfelt i Lauvåsen på Ytre Egeland at det ble oppdaget at kulturminnet var i ferd med å bli ødelagt.

Nordmannshelleren i Kvinesdal er omtalt i «Den store hellerboka for Agder og Rogaland» som Torfinn Hageland skrev i 2008. En heller er et naturlig formet overheng i fjellet, som kan gi ly for vær og vind. I steinalderen, bronsealderen og første del av jernalderen var hellere benyttet som bosted.

Grunneier Sveinung M. Egeland har skogeiendom som grenser til Nordmannshelleren. Han beklager det som er skjedd.

— Jeg snakket jo med utbygger i forkant og spurte om de var klar over helleren, noe de bekreftet. Da jeg selv skulle ta ut skog på naboeiendommen, var det klare begrensninger på hvor nærme det kunne hogges, sier han.

— Nordmannshelleren er delvis tildekket av sprengningsstein og masse, men ser etter befaringen som ble gjort på torsdag ikke ut til å være ødelagt. Massene vil nå bli tatt vekk, og det må nok også gjøres en mindre omregulering. En gang- og sykkelvei som skulle vært anlagt tett inntil helleren må legges om, sier byggesaksbehandler Johan Helle i Kvinesdal kommune.

Ifølge Johan Helle kan ikke entreprenøren lastes for tildekkingen av Nordmannshelleren, da den ved en forglemmelse ikke var kommet med i reguleringsplanen.

Nordmannshelleren er her delvis begravd av sprengningsstein og fyllmasse til veien opp til det nye boligfeltet. Foto: Torbjørn Witzøe