Sliter med ettervirkninger tre måneder etter: – Folk tar ikke nok hensyn. Det burde de, for det er en alvorlig sykdom

70 år gamle Bjørn Pedersen spilte fotball to ganger i uka før han fikk korona. Tre måneder etter han ble friskmeldt orker han ikke å gå stigninger eller sykle mer enn fire minutter på ergometersykkelen.

Publisert:

Bjørn Pedersen ble erklært frisk etter korona for tre måneder siden, men sliter fortsatt med ettervirkninger. Foto: Kjartan Bjelland

  • Richard Nodeland

KRISTIANSAND: – En times innefotball gikk fint i fjor. Det gjør det ikke nå. Går jeg en stigning må jeg virkelig hive etter pusten og sette med ned så ikke jeg svimler, forteller Bjørn Pedersen.

Den snart 71 år gamle Bjørn Pedersen tar imot oss i stua i Åsane siste torsdagen i juli. Det er ganske nøyaktig tre måneder siden han ble erklært friskmeldt av korona. Men fortsatt sliter han med ettervirkninger.

– Jeg husker ikke like godt som jeg gjorde før sykdommen. I samtalen med deg nå kan du si mange ting som er kjente, men når jeg skal si det er det borte. Jeg må leite etter ordene, sier Pedersen.

Han fikk også hendene fullt av blemmer, som igjen ble til store sår, to-tre uker etter sykehusoppholdet.

Hender og fingre ble fulle av blemmer, som deretter ble til sår, to-tre uker etter Bjørn Pedersen var friskmeldt. Foto: Privat

– Hudlegen sa det kunne være en reaksjon på mye stress, men også andre ting. Han var likevel så overrasket over blemmene at han sendte bilder av dem til kolleger landet rundt.

Tyrkia-tur

Vi snur kalenderen tilbake til mars i år. Pedersen, kona og fire andre er i Tyrkia på en lenge planlagt tur. Fem dager ut i ferien kommer beskjeden fra UD. Grensene stenges og nordmenn på ferie må komme seg hjem.

– SAS sendte ned fly vi kunne returnere med, men vi måtte ordne billettene selv og betale mer for returreisen enn hele ferien, forteller Pedersen.

Flyet de reiste hjem med var smekkfullt, og doene foran i flyet ble stengt for å forhindre eventuell smitte mot kabinbesetningen.

– Det førte til at omtrent halve flyet sto i kø for å bruke toalettene bak. Vi satt ganske langt bak i flyet og hadde folk tett på oss hele turen. Jeg tror det var der jeg ble smittet. Reisefølget vårt som satt i midtseter eller mot vinduene ble ikke smittet, sier Pedersen.

På Gardermoen var både tog og buss kansellert, leiebilfirmaene var stengt og hotellene måtte man bo 14 dager i isolat på. Det endte med maxitaxi til Sørlandet til 14.000 kroner for reisefølget på seks, etterfulgt av hjemmeisolasjon på samtlige.

Innlagt på sykehus

– Noen dager etter hjemkomst fikk jeg feber, etterfulgt av veldig tungpust. Jeg tenkte det var lungebetennelse, men etter tre nye dager hvor jeg ikke ble bedre fikk jeg streng beskjed av sønnen om å teste meg for korona.

To dager etter testingen å koronasenteret i Søgne kom svaret: Han var smittet.

– Jeg ble hentet av ambulansepersonell i fullt smittevernutstyr. Det ble tatt røntgen og en rekke prøver før jeg ble lagt inn på isolat i eget rom på fem kvadratmeter. Og nå begynte jeg å bli virkelig dårlig, forteller Pedersen.

Da hadde han også gått ned åtte kilo i vekt på halvannen uke.

– Første dagen på sykehuset fikk jeg væske intravenøst. Dagen etter måtte de gi meg mat med sonde. Jeg kunne verken lukte eller smake noe, og de tre første dagene gikk helt i surr for meg. De målte surstoff på meg hele tiden, og det var så vidt jeg slapp respirator.

Etter tre dager på sykehus, ble Pedersen sakte, men sikkert bedre. Femte dagen var han så pass god at han ble utskrevet.

– Fortsatt ikke vært i byen

– Jeg skulle egentlig ha vært på Kløvertun i isolasjon, men fikk lov å dra hjem og holde meg isolert der.

Etter åtte dager i hjemmeisolat, der utebesøkene begrenset seg til terrassebesøk og henting av post utenfor døra, kunne Pedersen igjen bevege seg blant folk.

Bjørn Pedersen har tilbrakt mye tid på terrassen etter han ble utskrevet fra sykehuset. Foto: Kjartan Bjelland

– Men jeg har fortsatt ikke vært nede i byen. Jeg har ikke behov for det, sier 70-åringen, som i stedet har tatt turen på Start-kamper.

– Der er de gode til å holde avstand! Noe de ikke er på butikkene. Selv om det står klart og tydelig hvordan man skal oppføre seg. Folk tar ikke nok hensyn. Det burde de, for det er en alvorlig sykdom, advarer Pedersen.

Han reagerer også på at mange unge sitter tett i tett på restauranter og utesteder.

– Jeg hadde sikkert gjort det samme selv som ung, men man bør tenke over risikoen. I verste fall kan du miste foreldre eller besteforeldre i risikosonen.

Bjørn Pedersen mener mange ikke tar nok hensyn til smittevernsreglene. Foto: Kjartan Bjelland

– For tidlig

Norske myndigheters respons på korona var han i utgangspunktet fornøyd med.

– Men de skulle ikke ha lempet på restriksjonene så tidlig. Jeg skjønner det er økonomi i dette, men jeg mener vi kunne kombinert strenge restriksjoner med flere tilbake i jobb. Så burde vi også holdt oss unna utlandet ut året, sier Pedersen.

Han var nylig inne til tremånederskontroll der en rekke tester ble tatt. Han deltar også i en eksperimentell behandling der ulike medisiner testes: Ebola-medisin, Remdesivir og hydroksyklorokin.

– Jeg venter fortsatt på svar fra tremånederskontrollen. Eksperimentet er det også for tidlig å si noe om. Der vet jeg jo ikke om jeg er i gruppa som får de ordentlige medisinene eller narremedisinen, sier Pedersen.

Vil gjenoppta fotballen

Humøret til 70-åringen er det likevel ingenting å utsette på.

Smilet er aldri langt unna hos Bjørn Pedersen. Foto: Kjartan Bjelland

– Jeg fikk en bildemelding av nevøen min da jeg lå innlagt på sykehuset. «Det er bedre å drikke corona (meksikansk ølmerke, journ.anm.) enn å få det». Det hadde han rett i, humrer Pedersen.

Fotballen har han nå planer om å gjenoppta.

– Jeg startet opptreningen allerede på sykehuset med forsøk på armhevinger og knebøy så jeg kunne spille innefotball til vinteren igjen, forteller Pedersen.

– Jeg skal sende melding til gutta om trening på brannvakta 17. august. Det er den lette økta. Så satser jeg på å få til de tøffere treningene på Torkelsmyra etterhvert, der vi har spilt hver søndag i 16 år, sier han med håp i blikket.

Til dem som bagatelliserer sykdommen og mener samfunnet har overreagert på pandemien, har han følgende beskjed:

– Tenk dere om! Det er ikke slutt ennå. Respekter de reglene som blir satt 100 prosent. Og da er første bud å holde avstand og vaske hendene!

– Tar tid å komme seg etter å ha vært alvorlig syk

– Vi har sett flere som ikke er helt i form etter korona med lungebetennelse. Det er ikke unaturlig å slite med ettervirkninger etter å ha vært intensivpasient for det tar tid å komme seg etter å ha vært alvorlig syk, forteller overlege Liv Ragnhild Høyvoll på infeksjonsseksjonen ved medisinsk avdeling på Sørlandet Sykehus i Kristiansand.

På Sørlandet sykehus, Kristiansand, foretar man tremånederskontroller av innlagte koronapasienter. Foto: Jacob J. Buchard

Hun kjenner til Bjørn Pedersens sykehistorie, men uttaler seg på generelt grunnlag til Fædrelandsvennen.

– Tungpust ved belastninger, også små anstrengelser, har vi sett hos flere. Også at man blir veldig sliten og har energimangel. Ved tretthetssyndromer er det heller ikke uvanlig med ordletingsvansker og hukommelsesproblemer, forteller hun.

Sykehuset er med på en WHO-studie og foretar tremånederskontroller av koronainnlagte pasienter. Resultater foreligger ikke ennå, men Høyvoll forteller at sykdommen har veldig mange uttrykksformer.

– Mennesker rammes veldig ulikt av korona. Også når det gjelder ettervirkninger. Vi er fremdeles usikre på hvem som rammes av ettervirkninger og på hvor lenge ettervirkningene vil vare, sier overlegen, som har følgende råd til de som får seinplager av korona:

– Som etter andre alvorlige infeksjoner bør man trene seg gradvis opp, men ikke ta i for hardt. Ta tida til hjelp og sørg for å få tilstrekkelig og variert næring til å bygge deg opp igjen.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Richard Nodeland richard.nodeland@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Koronaviruset
  2. Karantene
  3. Kristiansand
  4. Sykehus
  5. Sykdom