Det går fram av en pressemelding sykehuset har sendt ut fredag ettermiddag.

— Årsaken til disse tiltakene er at antall pasienter som trenger akutt større bukkirurgi, hvor bukhulen må åpnes, er lavt. Det er en risiko for at både den enkelte kirurg og behandlingsteamet som helhet får liten trening og erfaring med å håndtere pasienter med denne utfordrende kirurgien, sier klinikksjef Geir Bøhler ved Kirurgisk klinikk.

1. halvår 2014 ble det operert totalt 71 pasienter på 26 uker som øyeblikkelig hjelp. Det innebærer bare to-tre operasjoner i uka, noe som er for lite til at helsepersonellet får nok erfaring.

— Vi ser av avvikssaker at det har vært mangelfulle vurderinger før operasjoner og ved gjennomføring av operasjoner. Det er derfor nødvendig å innføre plikt for legene i Flekkefjord til å vurdere pasientene sammen med gastrokirurgisk vakt i Kristiansand, samt overføre alle akutte bukoperasjoner til Kristiansand, sier Bøhler i pressemeldingen.

Pasientene skal overføres gastrokirurgisk vakt ved sykehuset i Kristiansand og legene i Flekkefjord pålegges å konferere med spesialistene i Kristiansand om alle problemstillinger rundt operasjoner i buken.

Det skal i følge pressemeldingen fortsatt utføres planlagte operasjoner og mindre akutte inngrep i buken som blindtarm- og galleoperasjoner. Det er heller ingen endringer når det gjelder mottak av traumepasienter.